x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe admiterea de toamnă. Taxe zero la facultăţi private, 20.000 de lei taxe la stat

Începe admiterea de toamnă. Taxe zero la facultăţi private, 20.000 de lei taxe la stat

de Oana Matei    |    01 Sep 2015   •   19:59
Începe admiterea de toamnă. Taxe zero la facultăţi private, 20.000 de lei taxe la stat
Sursa foto: Adrian Manolache

Concurenţa facultăţilor de stat care scot din ce în ce mai multe locuri cu taxă a determinat managerii universităţilor private să găsească oferte cu care să-şi atragă studenţii. O universitate din Capitală oferă învăţământ gratuit pentru toţi studenţii din anul întâi. La altele, studenţii scapă de taxe dacă obţin note mari, inclusiv la admitere.

Universităţile particulare încearcă să ia ochii studenţilor cu programe de studiu cu nume pretenţioase, taxe mici şi promisiunea unor gratuităţi în cazul obţinerii unor note mari la examene.

Universitatea Artifex Bucureşti este până la acest moment singura care oferă primul an gratuit pentru toţi studenţii de la cele cinci facultăţi. Pe lângă asta, studenţii mai beneficiază de burse de merit în anii următori în ţară şi în străinătate. În ofertă sunt trecute şi cursuri gratuite suplimentare pentru învăţarea limbilor străine. Pentru studenţii din următorii doi ani taxa totală de şcolarizare este de 4.800 lei, plătibilă chiar şi în 20 de rate. Concursul de admitere constă într-un interviu susţinut în faţa unei comisii de specialitate. Se ia în considerare şi nota obţinută la bacalaureat.

O ofertă bună pentru cei care obţin note mari are şi Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad. Pentru absolvenţii de liceu care au luat la Bacalaureat note peste 8,50 şcolarizarea este gratuită. Cei care obţin medii de peste 9,50 în timpul anului beneficiează de aceeaşi facilitate. Excepţie fac facultăţile de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară. La cele trei facultăţi, taxele anuale ajung însă şi la 8.500 de lei.

Universitatea Româno-Americană oferă şcolarizare gratuită pentru 20% dintre studenţii înmatriculaţi în anul universitar 2015-2016, studii de licenţă cu predare în limba română, în ordinea mediilor obţinute la admitere. Pentru ceilalţi studenţi, taxele ajung la 700 de euro. Din oferta Universităţii Româno-Americane fac parte de asemenea burse de studii în SUA şi Europa, dar şi cursuri opţionale de limbi străine: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, japoneză chineză, coreeană.

Record absolut: 20.000 de lei taxă la UNATC

Facultăţile de stat organizează şi ele o nouă sesiune de admitere. La multe dintre ele au rămas foarte puţine locuri bugetate.
Astfel, la Universitatea din Timişoara, din cele 3.300 locuri, doar 10% sunt la buget. La Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava au rămas doar 121 de locuri libere fără taxă pentru această sesiune. Cele cu taxă sunt 1.105. Procentul se păstrează şi la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, unde din cele 700 de locuri scoase la concurs, doar 8 sunt la buget.

Recordul absolut în materie de taxe însă pentru această sesiune îl înregistrează Facultatea de Film din cadrul UNATC Bucureşti. Un singur an de studiu costă aproape 20.000 de lei. Facultatea nu a organizat concurs de admitere în vară, astfel că acum sunt scoase la concurs 57 de locuri la cele 4 specializări: Regie de film şi tv, Imagine de film, Multimedia sunet-montaj, Comunicare audiovizuală.

 

×