x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe judecarea dosarului în care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de corupţie

Începe judecarea dosarului în care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de corupţie

26 Noi 2013   •   08:25
Începe judecarea dosarului în care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de corupţie

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru marți judecarea primului termen al procesului în care europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită și trafic de influență.

Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurori pe 11 septembrie, iar curtea supremă stabilise inițial ca primul termen al procesului să aibă loc pe 25 februarie 2014, însă data a fost schimbată la cererea DNA.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care acestea pretindeau că o susțin, pe de altă parte. "La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", susțin procurorii.

DNA precizează că, în vederea încasării sumei 12 000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe e-mail uneia dintre cele două persoane.

Trei europarlamentari, printre care și Adrian Severin, au acceptat "să-și vândă serviciile" unor jurnaliști ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Trei europarlamentari au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler și fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul din jurnaliști dacă a fost ușor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, Severin a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, "însă a fost o adevărată muncă".

La scurt timp după publicarea în presa britanică a investigației jurnaliștilor, Parlamentul European a pornit propria procedură de verificare a activității eurodeputaților implicați, iar președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a dispus sigilarea birourilor eurodeputaților și a asistenților acestora.

Materialele informatice constând în înregistrări audio-video în mediul ambiental, înregistrări ale convorbirilor telefonice și comunicări e-mail dintre jurnaliștii britanici și eurodeputații menționați, puse la dispoziția Parlamentului European de către publicația "The Sunday Times", au fost trimise OLAF în vederea pornirii procedurii proprii de investigație.

De asemenea, autoritățile competente din țările ai căror cetățeni sunt eurodeputatul Adrian Severin și ceilalți implicați, respectiv România, Slovenia și Austria, au deschis dosare de urmărire penală împotriva acestora.

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de "o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică".

×
Subiecte în articol: Adrian Severin adrian severin coruptie