x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Încetaţi de urgenţă atacurile la viaţa privată a magistraţilor!"

"Încetaţi de urgenţă atacurile la viaţa privată a magistraţilor!"

de Violeta Fotache    |    08 Apr 2009   •   00:00

Garant al independenţei Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat ieri poziţie în privinţa atacurilor asupra vieţii private a magistraţilor, cerând ca acestea să "înceteze de urgenţă". Deja doi magistraţi ameninţaţi în cazul Gigi Becali au fost puşi sub protecţie, dar, potrivit şefului CSM, Virgil Andreieş, situaţia este atât de periculoasă, încât se impune protejarea din oficiu, în mod automat, a magistraţilor, şi nu doar la cererea acestora.



"Evenimentele din ultimele zile au determinat Consiliul Superior al Magistraturii să facă o declaraţie publică. CSM a constatat cu deosebită îngrijorare că în ultima perioadă au fost lansate la adresa Justiţiei, în general, şi a magistraţilor, în special, atacuri deosebit de virulente din partea unor lideri de opinie, reprezentanţi ai mass-media audiovizuale şi în anumite cazuri de analişti sau oameni politici", şi-a început discursul preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş. El a cerut ca aceste atacuri "să înceteze de urgenţă" şi a recomandat abordarea unei atitudini echilibrate şi respectuoase faţă de organele judiciare şi faţă de lege, mulţumind presei scrise pentru că a încercat să păstreze acest echilibru.

Preşedintele CSM a recunoscut că dezbaterea publică este normală într-un stat de drept, dar a precizat că ea trebuie desfăşurată astfel încât să fie asigurate toate garanţiile specifice unui stat de drept. "Garanţia la un proces echitabil pentru orice persoană este un pilon pe care trebuie să se sprijine un stat de drept. Mediatizarea excesivă a oricărui proces poate afecta dreptul tuturor părţilor din dosar la un proces echitabil, aşa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În concret, CEDO a arătat că, deşi instanţele nu trebuie să se izoleze într-un turn de fildeş, ele trebuie ferite de atacuri distructive tocmai pentru a oferi celor care ajung în instanţe proceduri judiciare desfăşurate echitabil", a spus şeful CSM. Acompaniat de vicepreşedintele CSM, Virgil Andreieş a subliniat ideea ca apărătorii inculpaţilor, indiferent de natura şi statutul persoanei judecate, să-şi exercite atribuţiile de apărători "exclusiv în faţa instanţelor de judecată, şi nu la televizor sau pe trotuar". Andreieş a susţinut că va avea un dialog cu Uniunea Barourilor din România în privinţa atitudinii unor avocaţi în acest caz.  "Hotărârile judecătoreşti sunt supuse căilor de atac, iar procedurile judiciare se desfăşoară exclusiv în instanţele de judecată, şi nu în discuţii publice sau în faţa televizorului. Fragmentarea unor motivări ale hotărârilor judecătoreşti reprezintă o practică dăunătoare, extragerea din context putând genera o înţelegere greşită a argumentelor celui care a redactat motivarea."

Cazul Becali se lasă cu protejarea a doi magistraţi
Cei doi magistraţi care au fost deja puşi sub protecţie specială sunt judecătoarea de la fond Nicoleta Cristuş şi procurorul Maximilian Bălăşescu. Judecătoarea a dispus vineri emiterea mandatelor de arestare preventivă în cazul "Gigi Becali şi bodyguarzii", pentru lipsire ilegală de libertate a presupuşilor hoţi care i-au furat maşina luxoasă în seara de 27 ianuarie 2009. Această infracţiune comisă prin simularea de calităţi oficiale se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani. Magistratul Cristuş a fost ameninţat printr-un mesaj electronic trimis pe adresa de mail a Judecătoriei Sectorului 1, în care autorul îi transmite judecătoarei că va regreta hotărârea luată şi că o va găsi. De altfel, Nicoleta Cristuş a fost ameninţată şi în sala de şedinţă, după ce a anunţat decizia de arestare, fiind apoi scuipată pe holul Judecătoriei, atunci când a ieşit după pronunţarea şedinţei. Procurorul Maximilian Bălăşescu, deşi nu are legătură cu cazul Becali, anchetatorul fiind procurorul Amarie, a fost ameninţat şi calomniat de impresarul Giovani Becali într-o emisiune la OTV. Acesta a depus o plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru ultraj la magistrat şi calomnie. Ambii magistraţi au cerut CSM să le acorde protecţie, cererile fiind aprobate.

Reacţia CSM vine după ce mai mulţi colegi ai magistraţilor ameninţaţi au consemnat pe forumul judecătorilor mesaje de solidaritate. Mesajul unanim al magistraţilor semnatari a fost că "dacă nu se face ceva în Justiţie urlă toţi că nu se face, iar dacă se iau măsuri ţipă că e comandă politică".

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, referindu-se la arestarea lui Gigi Becali, că ameninţările la adresa judecătorilor nu pot fi tolerate şi că Justiţia nu se poate face după simpatii sau antipatii populare. Pivniceru i-a îndemnat pe judecători să nu ţină cont de presiunile externe şi să judece în funcţie de faptele comise de cel în cauză.

×
Subiecte în articol: observator