x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85%

Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85%

14 Mai 2012   •   15:01
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85%

Noul ministru al Muncii, Mariana Campeanu a declarat luni ca va face o analiza privind posibilitatea revenirii indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu.

Aceasta a declarat ca niciunul dintre proiectele de ordonanta de urgenta puse luni in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii nu face referire si la indemnizatia pentru cresterea copilului, insa acest lucru este in atentia sa.

Cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus in 2010 cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 a fost schimbata, Guvernul lasand la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de un an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.

×