x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

16 Feb 2007   •   00:00
BRASOV. Patru mari poluatori din judetul Brasov - Nitramonia Fagaras, Lafarge Hoghiz, Viromet Victoria si Colorom Codlea - necesita investitii in sisteme de mediu pentru a preintampina poluarea. Potrivit APM, investitiile in sisteme de mediu la Nitramonia se ridica la 40 de milioane de euro. Societatea Lafarge din Hoghiz, producatoare de ciment, a investit deja patru milioane de euro intr-un filtru performant care a rezolvat in mare parte problemele de poluare din zona. Colorom Codlea e in lichidare si se negociaza in prezent programul de conformare in ceea ce priveste mediul si obligatiile care ii revin. La societatea Viromet, singura problema in acest moment este mirosul puternic, din cauza unei substante chimice care creeaza disconfort locuitorilor din zona. (Alexandru Nastase)

MARAMURES. Prefectura Maramures a solicitat celor 76 de primarii din judet sa ia masuri pentru curatarea malurilor de pe principalele cursuri de apa. Inspectorii Garzii de Mediu din Baia Mare au observat, in ultimii doi ani, o poluare agresiva a cursurilor de apa. Vina apartine atat administratiilor locale, cat si turistilor care au abandonat pungi din plastic, pet-uri si alte obiecte din material plastic pe marginea raurilor. Un reprezentant al Clubului Ecosport din Baia Mare a precizat ca majoritatea raurilor sunt poluate cu mase plastice pe suprafete intinse, oferind un aspect deranjant si, in acelasi timp, agresand mediu natural. Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a precizat ca toate comunitatile rurale trebuie sa aiba o mai mare grija de mediul inconjurator si sa respecte normele de mediu. Prefectura Maramures va urmari actiunile de curatare a cursurilor de apa peste trei luni, pentru a verifica modul in care primariile s-au conformat acestei cerinte. (Rompres)

ARGES. Marii poluatori din Arges au facut investitii masive pentru a respecta normele europene in domeniu, incidentele inregistrate in ultimii ani fiind nesemnificative din punct de vedere al impactului asupra factorilor de mediu. "Cele cateva surse mari de poluare, respectiv Petrom, prin schelele de extractie, si combinatul Arpechim, precum si statiile de epurare, au inceput sa se alinieze normelor europene, incidentele inregistrate in ultima vreme fiind nesemnificative", a declarat seful Serviciului Implementare Politici de Mediu din cadrul APM, Emil Bajenaru. In cazul Petrom au mai fost inregistrate unele poluari accidentale ale solului la schelele de extractie, dar suprafetele afectate nu au depasit 100 de metri patrati. Mai multe statii de epurare nu functioneaza in parametrii prevazuti de lege, insa fara sa afecteze grav cursurile de apa. Institutul de Cercetari Nucleare de la Mioveni reprezinta un alt potential pericol pentru mediu, insa riscul producerii unor incidente este aproape nul in acest caz. (Rompres)

×
Subiecte în articol: verde! mediu