x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INFP, după cutremur: „Nu putem spune că prevesteşte altceva”

INFP, după cutremur: „Nu putem spune că prevesteşte altceva”

01 Noi 2016   •   08:21
INFP, după cutremur: „Nu putem spune că prevesteşte altceva”
Sursa foto: Cylonphoto/Getty Images/iStockphoto

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs ieri, la ora 13:59, în județul Vrancea, la o adâncime de 89,7 kilometri – a anunțat Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Potrivit directorului general al Institutului, Constantin Ionescu, seismul din România nu a avut legătură cu cel produs duminică în Italia.

„În luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, deci o activitate seismică normală. Nu putem şti dacă va veni un cutremur mai mare sau când se va produce unul mai mic. Nu putem spune că acest seism prevesteşte altceva, atâta timp cât nu se produc mai multe nu putem să ne dăm seama. Dacă ne uităm la evenimentele din Italia, ne apucă groaza, acolo poţi să spui că s-a intensificat activitatea şi s-ar putea produce ceva mai mare. La noi, în România, este greu de spus deoarece dacă se intensifică activita-tea în Vrancea poate să vina şi unul mai mare, dar poate să fie şi o descărcare", a declarat pentru Agerpres directorul INFP, Constantin Ionescu. Şeful Institutului a subliniat că seis-mul de ieri s-a resimţit şi în alte oraşe din România, intensitatea maximă fiind de 3 grade în localităţile cele mai apropiate de epicentru şi în scădere până la 2 grade pe Richter în cele mai îndepărtate. A fost vorba, însă, de un cutremur „de sine stătător”.

„Cutremurul produs cu puţin timp în urmă (ieri, în jurul orei 14 - n.n.) nu are nicio legătură cu cutremurul din Italia pentru că sunt zone diferite şi nivel de adâncime diferit. Acest seism din Vrancea este un cutremur de sine stătător, care a venit la puţin peste o lună de zile după cel de 5,3 grade pe Richter din septembrie şi de aceea este poate deranjant, însă putem spune că ne încadrăm în activitate seismică normală în Vrancea", a declarat, luni, pentru Agerpres, direc-torul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit şi la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: cutremur