x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INOVAŢIE/Biocombustibil din plastic

INOVAŢIE/Biocombustibil din plastic

08 Ian 2009   •   00:00

Mult-hulitul plastic, unul din cele mai poluante materiale existente în acest moment, “vinovat” de situaţia gravă în care se află mii de specii de animale şi plante, s-ar putea schimba radical în anii următori.

Potrivit unor realizări de laborator, din plastic s-ar putea obţine pe viitor biocombustibili, sursa alternativă de carburant mult mai puţin poluant. Ideea le-a venit cercetătorilor de la catedra politehnică a Universităţii din New York. După mai mulţi ani de cercetări asidue, savanţii au anunţat că au reuşit ceea ce la un moment dat părea imposibil: transformarea plasticului în biocombustibil. Experimentele realizate în laboratorul american au dus la transformarea uleiului ars, provenit de la transporturi şi industrie, în plastic şi apoi tratarea acestui material în biocombustibil.

IDEE REVOLUŢIONARĂ
“Nu am avut de la început această intenţie. Iniţial, grupul nostru de cercetare a încercat să rezolve problema uleiurilor arse, folosite mai ales în industrie şi de automobile.

Milioane de tone sunt irosite anual şi deversate în mări şi oceane, provocând pagube ecologice foarte mari. Pornind de la această idee, am reuşit să obţinem din uleiul ars plastic. Adică, din lac în puţ. Am fi înlocuit o substanţă poluantă cu alta, la fel de nocivă pentru mediu. Totuşi, am continuat cercetările şi o idee strălucită ne-a făcut să descoperim o metodă prin care plasticul a devenit combustibil bio. Considerăm ideea revoluţionară, de aceea am şi anunţat-o, dar în acest moment testele continuă în laborator pentru perfecţionarea ei”, a declarat şeful echipei de cercetători de la Universitatea din New York, Kevin Richardson. În momentul de faţă, plasticul este considerat ca unul din principalii inamici ai biodiversităţii. Practic, pungile din acest material sunt folosite doar 20 de minute, ulterior ajungând în natură, unde sunt înghiţite de animale, peşti, insecte sau sufocă plantele şi solul. Începând din 2009, pungile de plastic sunt taxate şi în România, asemenea multor state din vestul Europei, America şi Asia.

×
Subiecte în articol: verde!