x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanţa decide retragerea de la vânzare a "Enigmei Otiliei” , editate de Adevărul Holding

Instanţa decide retragerea de la vânzare a "Enigmei Otiliei” , editate de Adevărul Holding

15 Iun 2009   •   00:00

Tribunalul Bucureşti a decis retragerea de pe piaţã, suspendarea editãrii şi a comercializãrii sub orice formã a volumului "Enigma Otiliei" lansat de Adevãrul şi Adevãrul Holding în campania de editare de cãrţi, anunţă Mediafax.



SUSPENDAREA EDITARII. Instanţa a admis acţiunea Jurnalului Naţional, în parte, dispunând suspendarea editãrii şi a comercializãrii sub orice formã a volumului, pânã la soluţionarea procesului principal intentat de Intact împotriva Adevãrul.

CAUŢIUNE. De asemenea, instanţa a dispus retragerea de pe piaţã a volumului editat de Adevãrul Holding şi a cerut editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei. Celelalte cerinţe ale editurii Intact de blocare a conturilor adversarilor sãu au fost respinse. Soluţia poate fi atacatã cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

SOLICITARE. Joi, la proces, avocaţii editurii Intact au cerut instanţei suspendarea editãrii volumului, sechestrarea tirajului deja tipãrit, blocarea conturilor şi amendarea civilã a Adevãrul Holding, cu 50 de lei pe zi pentru fiecare exemplar. Ei au acuzat Adevãrul Holding de concurenţã neloialã şi practicare unui preţ de trei ori mai mic decât cel al editurii Intact.

Mai mult, au susţinut cã Adevãrul şi-a modificat în mod special programul de publicare a cãrţilor pentru a scoate "Enigma Otiliei" pe piaţã înaintea ziarului Jurnalul Naţional.

PARTEA ADVERSA. De partea cealaltã, reprezentanţii Adevãrul au replicat cã Jurnalul Naţional a copiat campania de vânzare a cãrţilor împreunã cu ziarul. Avocaţii au susţinut în faţa judecãtorului cã, la patru luni de la demararea campaniei de cãtre Adevãrul, Jurnalul Naţional a lansat un proiect similar de literaturã româneascã. Ei au mai arãtat cã au investit bani pentru promovarea acestui volum şi cã preţul mic s-a datorat unei promoţii desfãşurate în perioada martie - iunie.

În ceea ce priveşte acuzaţia de concurenţã neloialã, avocaţii Adevãrul Holding au susţinut cã ziarul Adevãrul nu beneficiazã de o poziţie dominantã pe piaţã, ci cã este lider într-un segment de piaţã quality, care se referã la o cotã micã de piaţã. "N-avem nici mãcar 10 la sutã din piaţa de ziare din România", spunea avocatul Adevãrul.

DREPTURI DE AUTOR.
De cealaltã parte, avocaţii editurii Intact au susţinut cã au contract de cesiune de drepturi de autor pentru "Enigma Otiliei", semnat cu organismul de gestiune colectivã Copyro, pentru perioada 2009-2011. Totodatã, ei au spus cã Jurnalul Naţional nu a publicat niciodatã acest volum.

Avocaţii editurii Intact au mai spus cã s-au cheltuit deja 65.000 de euro pentru tipãrirea volumului şi cã potrivt actelor din dosar acesta este şi profitul pe care Adevãrul Holding prevede cã-l va obţine în doi ani.
CONCURENŢA NELOIALA. Intact Media Group a dat în judecatã, la sfârşitul lunii aprilie, cotidianul Adevãrul, editat de Adevãrul Holding, pentru concurenţã neloialã, precum şi pentru derularea fãrã drept a activitãţilor de editare şi distribuire a romanului "Enigma Otiliei" de George Cãlinescu.

Conform unui comunicat remis MEDIAFAX la acea datã, Jurnalul Naţional, cotidian editat de Intact Media Group, a cumpãrat de la Copyro, prin intermediul editurii Litera, drepturi exclusive de editare asupra romanului "Enigma Otiliei", de George Cãlinescu. Copyro este "societatea de gestiune cu drepturi exclusive asupra operei cãlinesciene".

Reprezentanţii Intact susţin cã Adevãrul a editat şi difuzat romanul "Enigma Otiliei" pe data 23 aprilie, "ignorând avertismentele repetate venite din partea Societãţii Copyro de stopare a editãrii şi difuzãrii acestui roman. Somaţiile trimise de Copyro cãtre managementul Adevãrul nu au fost luate în considerare".

FARA BUNA CREDINŢA. Academicianul Eugen Simion a declarat pentru MEDIAFAX, în 24 aprilie, cã Institutul "George Cãlinescu" din Academia Românã deţine drepturile asupra operei lui George Cãlinescu şi cã se va adresa justiţiei în cazul romanului "Enigma Otiliei", publicat de Adevãrul Holding, considerând cã trustul "nu a fost de bunã credinţã".

Simion, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literarã "G. Cãlinescu" din Bucureşti, a spus cã scriitorul George Cãlinescu a lãsat institutului toate drepturile lui mobile şi imobile. "George Cãlinescu a lãsat toate drepturile lui mobile şi imobile Institutului ?George Cãlinescu? din Academia Românã. Soţia lui, Vera Cãlinescu, a lãsat toate drepturile Institutului ?George Cãlinescu?. Ne vom adresa justiţiei pentru a face dreptate. Consider cã în aceastã disputã Jurnalul Naţional a fost de bunã credinţã, în timp ce Adevãrul nu a fost de bunã credinţã", a declarat atunci Eugen Simion.

SUB PROTECŢIE. Pe de altã parte, şi organismul de gestiune a drepturilor de autor Copyro, care îşi revendicã la rândul sãu drepturile asupra operei lui George Cãlinescu, spune cã Adevãrul Holding nu deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei".  

"Opera lui George Cãlinescu, conform Legii 8 din 1996, este sub protecţia Copyro. Editura Litera International a solicitat Copyro sã i se acorde permisiunea de a publica "Enigma Otiliei" şi i s-a acordat permisiunea. Între timp, am aflat despre intenţia trustului Adevãrul Holding de a publica ?Enigma Otiliei?. Le-am comunicat cã existã deja un contract încheiat cu Jurnalul Naţional şi i-am rugat sã nu punã în circulaţie cartea. Nu înţeleg comportamentul Adevãrul Holding", a declarat pentru MEDIAFAX, în 24 aprilie, Eugen Uricaru, preşedintele Copyro.

Eugen Uricaru a mai spus cã drepturile de autor asupra operei lui George Cãlinescu sunt deţinute de Copyro, deoarece, potrivit legii drepturilor de autor, Vera Cãlinescu, soţia lui George Cãlinescu, le-a deţinut doar pe perioada vieţii ei.

Uricaru a precizat cã va sprijini Litera Internaţional, dacã editura se va decide sã dea în judecatã Adevãrul Holding.

PREJUDICII. De asemenea, editura Litera Internaţional, care deţine dreptul de publicare a romanului "Enigma Otiliei", a anunţat pe 24 aprilie cã vrea sã dea în judecatã Adevãrul Holding pentru "prejudiciile morale şi materiale" provocate de publicarea volumului, dupã cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Dan Vidraşcu, director general al editurii. El a susţinut cã editura Litera Internaţional deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei" în baza unui contract exclusiv semnat cu organismul de gestiune colectivã Copyro.
Adevãrul Holding a publicat romanul "Enigma Otiliei", distribuind cartea joi, 23 aprilie, alãturi de cotidianul Adevãrul.

×