x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investigație pe piața contoarelor electrice. Consiliul Concurenței suspectează trucarea licitațiilor

Investigație pe piața contoarelor electrice. Consiliul Concurenței suspectează trucarea licitațiilor

03 Oct 2015   •   11:45
Investigație pe piața contoarelor electrice. Consiliul Concurenței suspectează trucarea licitațiilor

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către cinci companii de pe piaţa de profil, a anunţat, sâmbătă, în cadrul unui seminar de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul investigaţiei, autoritatea pentru concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA şi Landis+Gyr AG, precum şi la sediile operatorilor de distribuţie a energiei electrice. Documentele ridicate în urma acestor controale se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

'Suspectăm că aceste companii s-au înţeles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică', a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit Consiliului Concurenţei, investigaţia are ca obiect o posibilă trucare a licitaţiilor organizate, în perioada 2011-2015, de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor controale nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

×