x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Niculae, condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare

Ioan Niculae, condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare

02 Apr 2015   •   19:59
Ioan Niculae, condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare

Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, care vizeaza incalcarea dispozitiilor legale privind finantarea partidelor politice, fostul primar al Brailei Gheorghe Bunea Stancu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare, in timp ce Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu trebuie sa execute doi ani si jumatate de inchisoare. Instanta a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea celor patru inculpati, procuratura inaintand recursu impotriva acestei hotarari.


×