x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

09 Iun 2017   •   22:48
Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România se bazează pe Parteneriatul cu SUA în ceea ce priveşte Flancul estic.

"România este foarte conştientă că se află pe Flancul de est şi ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunităţi imense nu doar în chestiuni de siguranţă, dar şi de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene şi cred că este în interesul ei şi al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA", a spus şeful statului, la Washington, la conferinţa de presă comună cu omologul său american, Donald Trump.

El a apreciat implicarea preşedintelui Trump în lupta împotriva terorismului.

"Implicarea dumneavoastră a determinat atât de multe naţiuni să fie conştiente de faptul că trebuie să împărţim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis - dacă nu mă înşel suntem prima ţară în mandatul dumneavoastră - creşterea contribuţiei pentru apărare la 2%. O parte importantă din acest buget merge la achiziţiile strategice şi sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine aceşti bani", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că relaţiile româno-americane şi legăturile transatlantice sunt vitale.

"Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomaţie politică, ci stă la baza civilizaţiei noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO şi UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de aşa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice", a punctat Iohannis.

El a arătat că întărirea Parteneriatului strategic va duce la un schimb comercial mai ridicat.

"Asta am discutat, asta ne dorim pentru că suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci pentru bunăstarea cetăţenilor noştri", a conchis şeful statului. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: klaus iohannis