x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italia cere porturilor europene să primească vasele cu imigranți

Italia cere porturilor europene să primească vasele cu imigranți

02 Iul 2017   •   14:30
Italia cere porturilor europene să primească vasele cu imigranți

Ministrul de interne italian, Marco Minniti, a cerut - duminică- ţărilor europene să-şi deschidă porturile pentru vasele care salvează migranţi în scopul de a diminua presiunea exercitată asupra Romei, cu puţin timp înainte de o întâlnire la Paris cu omologii săi francez şi german, relatează France Presse. 

Cei trei miniştri se vor întâlni duminică seara la Paris pentru a discuta despre o "abordare coordonată" în scopul de a veni în ajutor Italiei, pentru ca aceasta să poată să facă faţă afluxului de migranţi în porturile sale, potrivit unei surse apropiate dosarului. 

Italia se confruntă cu o "presiune enormă", a declarat Marco Minniti, într-un interviu pentru cotidianul Il Messaggero, a cărui ţară a ameninţat că va bloca intrarea în porturile sale a navelor străine care transportă migranţi salvaţi în Marea Mediterană. 

Navele care vin în ajutorul migranţilor "arborează pavilionul diferitelor ţări europene", a subliniat ministrul, explicând că alături de garda de coastă italiană mai sunt implicate vasele unor organizaţii neguvernamentale, ale operaţiunii navale europene împotriva traficanţilor Sophia şi ale Agenţiei europene pentru frontiere Frontex. 

"Dacă singurele porturi spre care sunt îndreptaţi refugiaţii sunt porturile italiene, aşa nu merge. Acesta este miezul problemei", a spus el. 

"Eu sunt un eurofil şi aş fi mândru dacă măcar o singură navă, în loc să sosească în Italia, s-ar duce spre alt port. Aceasta nu ar rezolva problema Italiei, dar ar fi un semnal extraordinar", care ar arăta ca Europa vrea să ajute Italia, a mai spus ministrul. 

Italia se plânge că a fost lăsată singură în faţa crizei migratorii şi invită partenerii europeni să dea dovadă de acum înainte de solidaritate. Această ţară a înregistrat de la începutul anului peste 83.000 de sosiri de migranţi, în creştere cu peste 19% în aceeaşi perioadă din 2016, provenind în cea mai mare parte din Libia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia marco minniti imigranti