x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jaf la Finantele Publice doljene

Jaf la Finantele Publice doljene

17 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
RECORD - Rambursari de TVA de 2.000 de miliarde de lei! 1.984 de mii de miliarde de lei. Aceasta este suma-record de TVA rambursata, in ultimii ani, de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj (DGFP). Desi majoritatea returnarilor de TVA miros de la o posta a ilegalitate, singurul cap cazut pana in prezent este cel al lui Genica Boerica.
CRISTIAN VASILCOIU

FINANTE. Chiar daca n-o recunosc, Samir Spranceana (dreapta sus) si Adrian Berceanu (stanga) sunt doi patroni ale caror firme au beneficiat de returnari masive de TVA anul trecut
Jaf de proportii la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Suma totala rambursata in ultimii ani, pe post de TVA, este una colosala: aproape 2.000 de miliarde de lei.

ILEGALITATI. Majoritatea returnarilor de TVA au fost efectuate in urma incheierii unor tranzactii fictive, la preturi supraevaluate, ce miros de la o posta a ilegalitate. Misterul este insa acela ca nimeni nu a luat, pana in prezent, nici o masura. Singurul cap cazut este cel al deja celebrului Genica Boerica. "Buba TVA" da insa semne de explozie, caci magistratii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au ridicat, recent, toate dosarele privind returnarile de TVA de la DGFP Dolj. Pana una-alta, masurile intarzie sa apara, iar TVA-istii doljeni dispar ca pasarile migratoare in tari precum Franta, Italia, Austria sau Venezuela.

ASCUNZISURI. Acelasi lucru se intampla si cu fostii directori ai DGFP Dolj: Simona Busica si Lucian Zaharia, cel din urma promovat, in toamna anului trecut, in minister. Ambii au "vizitat", recent, Franta, ba, mai mult, Simona Busica s-a internat, zilele trecute, in spital, pentru a putea poza, la nevoie, in persoana grav bolnava care nu suporta detentia. Nici actualul director al DGFP Dolj, Iulian Filipescu, nu este strain de "buba TVA", insa a ramas in institutie dupa "promovarea" lui Zaharia si demiterea Simonei Busica.

POLITIC. Dovada cea mai elocventa in sprijinul implicarii politicului in rambursarile-record de TVA, acordate de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, o constituie Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.177/13 decembrie 2004. Si anume, desi fusese demisa din functia de director al DGFP Dolj, Simona Busica a primit, in ultimele zile ale mandatului presedintelui Ion Iliescu, Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler!

SAMIR & CO., IN TOP
Topul TVA-istilor este de departe dominat de interlopul craiovean Ionel Samir Spranceana, sot al unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, patron al unui post local de televiziune. Spranceana & co au incasat TVA in valoare de nu mai putin de 550 de miliarde de lei de la DGFP Dolj. Numele interlopului nu apare insa pe nici un act de rambursare, caci el a avut grija ca numai apropiatii si colaboratorii sa semneze astfel de acte: soferul sau, Roli Impuscatoiu, fost fotbalist si arbitru, asociatul Adrian Berceanu, fratele acestuia din urma, chiar si cativa bodyguarzi.

EXEMPLE DE "COMBINATII"
"Oltenia Network Cable" - firma de cablu TV recent vanduta de Samir Spranceana - a incasat, la data de 7 martie 2003, TVA in valoare de 6,8 miliarde de lei. SC "Scotland Intermed" SRL, firma a asociatului Adrian Berceanu - ginere al fostului deputat PSD Mihai Nicolescu - , a incasat, spre exemplu, 9, 88 miliarde lei la 1 august 2002 si 1,76 miliarde lei la 14 octombrie 2002. Numeroasele astfel de rambursari au facut ca Samir & co sa incaseze 550 de miliarde de lei, pe post de TVA, de la DGFP Dolj, intre 2001 si 2004. Ceea ce presupune ca firmele lor ar fi trebuit sa deruleze afaceri in suma de aproape 100 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: observator miliarde dolj dgfp