x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea care prevede majorarea punctului de pensie, trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis

Legea care prevede majorarea punctului de pensie, trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis

04 Feb 2021   •   12:45
Legea care prevede majorarea punctului de pensie, trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea care prevedea majorarea punctului de pensie, pentru a pune legea în acord cu normativele aflate în vigoare, scrie Mediafax

Președintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, aceasta fiind legea care prevede majorarea punctului de pensie.

„Față de forma adoptată de Guvern, Parlamentul a operat o singură modificare în conținutul normativ al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Astfel, articolul unic din legea supusă reexaminării - cu referire la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 136/2020 - prevede: <(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subvenția de la bugetul de stat majorându-se cu aceeași sumă>. Această soluție legislativă viza corelarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 cu bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a intervențiilor legislative adoptate de Parlament prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare”, transmite Administrația Prezidențială.

Administrația Prezidențială menționează că, prin Decizia Curții Constituționale nr. 1/2021, Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 a fost parțial declarată neconstituțională.

„Astfel, prin această decizie, Curtea a reținut că, prin dispozițiile art. I pct. 8 și pct. 9 din legea analizată, s-a creat un vid legislativ, întrucât . Prin aceeași decizie, Curtea a reținut că revine Parlamentului competența de a infirma/confirma, în termeni clari și neechivoci, atât valoarea punctului de pensie, stabilită prin art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020, cât și etapizarea creșterii drepturilor salariale pentru personalul didactic, stabilită prin art. 43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020”, scrie în comunicatul citat.

În acest context, președintele consideră că este necesară reanalizarea de către Parlament a Legii pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 în vederea corelării celor două acte normative.

„Această corelare este cu atât mai necesară cu cât legea supusă reexaminării reglementează exclusiv măsuri de ordin tehnic, prin care se asigură finanțarea de cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii estimate în baza unui nivel deja decis al punctului de pensie, respectiv în baza unui calendar deja aprobat de modificare a acestuia. Or, creșterea sau diminuarea punctului de pensie se va stabili prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, care se află pe agenda Parlamentului în vederea punerii de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 1/2021”, potrivit sursei citate.

În plus, președintele consideră că,la reanalizarea Legii de aprobare a OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Parlamentul trebuie să aibă în vedere și faptul că în prezent cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului al căror conținut normativ trebuie corelat și-au produs efectele în cadrul exercițiului financiar al anului 2020.

„În consecință, în anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare ale anului 2020 și, prin urmare, prevederile supuse reexaminării nu mai pot produce efecte”, se mai arată în cererea de reexaminare.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis