x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Living Planet Report: România consumă resursele a 1,4 planete

Living Planet Report: România consumă resursele a 1,4 planete

de Alexandru Nastase    |    29 Oct 2008   •   00:00

Omenirea se îndreaptă spre un dezastru ecologic, din moment ce consumul resurselor naturale depăşeşte cu aproape o treime capacitatea de susţinere a Pământului. Aceasta este concluzia Raportului Planeta Vie, (WWF), cel mai important raport despre starea de sănătate a planetei.



Publicat pentru prima oară în 1998 şi reluat o dată la doi ani, raportul descrie situaţia biodiversităţii la nivel mondial şi presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii îl exercită asupra ecosistemelor naturale. Anul acesta, el indică faptul că mai mult de trei sferturi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu deficit ecologic, în care consumul naţional a depăşit cu mult biocapacitatea.
Omenirea va ajunge să consume până în 2050 resursele naturale a două planete – dacă aceste resurse nu se vor fi epuizat deja. Raportul arată că numărul speciilor de vertebrate s-a redus cu o treime, din 1970 în 2005. Consumul de resurse naturale a crescut până în punctul în care planeta nu mai poate face faţă în lupta pentru regenerarea resurselor.
SUA şi China au cea mai mare amprentă naţională, fiecare atingând în total circa 21% din biocapacitatea mondială. Americanii însumează fiecare o medie de 9,4 hectare. Asta înseamnă că dacă întreaga omenire ar urma modelele de consum americane, am avea nevoie de aproape 4,5 planete pentru a supravieţui. Populaţia şi modelele de consum fac ca trei ţări să fie debitori ecologici, amprenta lor depăşind biocapacitatea – SUA (amprenta de 1,8 ori biocapacitatea naţională), China (2,3 ori) şi India (2,2 ori). La polul opus se află Congo, cu o biocapacitate de 13,9 ha de persoană şi o amprentă de doar 0,5 ha de persoană. Totuşi, Congo riscă o degradare a biocapacităţii din cauza defrişărilor, creşterii populaţiei şi a presiunilor legate de export.


La noi

În România, consumul de resurse naturale şi stilul de viaţă depăşesc cu mult capacitatea de suport a ecosistemelor naturale. Emisiile de carbon constituie un procent considerabil din impactul pe care ţara noastră îl are asupra planetei. În ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, în România consumul de resurse şi cantitatea de deşeuri generate sunt mari, peste capacitatea de regenerare naturală a mediului. Cu o amprentă ecologică de 2,9 (faţă de 2,4 în 2003) şi o biocapacitate de 2,3, România consumă resursele naturale a 1,4 planete. În cazul României, vorbim şi de o criză moderată de apă, prezentă în anumite perioade ale anului, ceea ce indică necesitatea unor măsuri de economisire a apei şi de folosire mai eficientă a resurselor, pentru a evita crize severe, precum cea pe care o traversează Bulgaria acum.

×
Subiecte în articol: observator naturale