x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Locuitorii din Vama Veche şi 2 Mai au ieşit în stradă să-i înjure pe americanii de la Chevron. Primăria va contesta in instanţă acordurile obţinute

Locuitorii din Vama Veche şi 2 Mai au ieşit în stradă să-i înjure pe americanii de la Chevron. Primăria va contesta in instanţă acordurile obţinute

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2012   •   16:08
Locuitorii din Vama Veche şi 2 Mai au ieşit în stradă să-i înjure pe americanii de la Chevron. Primăria va contesta in instanţă acordurile obţinute

Locuitorii din Vama Veche si 2 Mai au iesit ieri in strada sa-i injure pe americani. Pe americanii de la Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, care poate incepe, conform acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), publicate de Guvern in Monitorul Oficial pe 28 martie, explorarea gazelor de sist in perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Cateva sute de locuitori ai comunei Limanu, din care fac parte satele Vama Veche si 2 Mai, s-au adunat ieri in fata sediului primariei, animati de initiativa unui ONG care lupta pentru protectia mediului, si au protestat timp de cateva ore impotriva deciziei luate de Guvern, fara consultarea Societatii Civile. “Noi am aflat din presa de aceasta decizie luata fara a se consulta populatia. Ne-am trezit ca trebuie sa inceapa explorarea si nu le vom permite sa faca asa ceva', a declarat, pentru Jurnalul National, Gheorghe Stanica, unul dintre consilierii locali ai comunei Limanu.

Protestul a fost sustinut de conducerea administrativa a comunei, care a luat masuri pentru a incerca sa impiedice punerea in aplicare a deciziei Guvernului. “Vineri am convocat Consiul Local pentru a analiza situatia. Secretizarea aceasta a lucrurior ne ingrijoreaza si vrem sa informam corect populatia. Ne-am grabit, astfel incat sa ne incadram in termenul legal pentru a ataca aceasta hotarare. Nu dorim ape poluate, nu dorim poluarea plajelor, nu dorim agricultura poluata. A fost trimis un comunicat si o hotarare de Consiliu, prin care s-a hotarat ca primarul si efectivul primariei sa intreprinda toate demersurile care sa duca la anularea acestei Hotarari de Guvern cu privire la exploatarea gazelor de sist in Vama Veche. Vom actiona Guvernul in instanta si am solicitat Ministerului Mediului si Academiei Romane documente referitoare la pericolele la care ne expune aceasta exploatare', a declarat primarul comunei Limanu, Iustin Urdea.

In anii ’70, Ceausescu a incercat sa distruga sudul Litoralului, prin transformarea lui in zona industriala. Atunci, comuna Limanu, cu satele 2 Mai si Vama Veche, a fost salvata de studiul facut de speologul Cristian Lascu, cel care i-a avertizat pe ctitorii epocii de aur in legatura cu pericolele la care s-ar expune daca ar construi intre Mangalia si Limanu o “frumoasa' termocentrala, asa cum prevedea proiectul comunist. “Am demonstrat atunci ca zona este un adevarat burete carstic si astfel s-a renuntat la constructie, iar litoralul de sud a scapat de un dezastru ecologic', explica speologul Cristian Lascu, actualmente redactor-sef al revistei National Geographic Romania.

Oamenii din Vama Veche, 2 Mai, Limanu si Mangalia sunt hotarati sa continue protestele pana cand va fi anulata aceasta decizie a Guvernului. Cei care au participat ieri la protest se tem ca nu doar micile afaceri, ci chiar vietile le vor fi puse in pericol de aceste exploatari.

×