x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lui Smirnov ii este frica de "nationalistii romani"

Lui Smirnov ii este frica de "nationalistii romani"

17 Iun 2004   •   00:00
Lui Smirnov ii este frica de "nationalistii romani"

"Multa lume crede ca noi ne bazam doar pe Rusia. Daca ar fi fost asa, Transnistria nu ar mai fi existat demult.

Suntem recunoscatori Rusiei, pentru ca a pus capat razboiului din 1992, desi eram in masura sa ne aparam si singuri. Dar am fost obligati sa cream si sa intretinem o armata de 7.000 de oameni, pentru ca nu excludem ca actualii national-comunisti sau nationalistii romani, care pot pierde puterea de la Chisinau dupa alegerile de anul viitor, sunt capabili sa declanseze un nou conflict". Declaratia ii apartine liderului autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, care a acordat recent un interviu publicatiei Vedomosti, citata de agentia Rusia la zi.

SCHIMBARE DE STRATEGIE. Interviul a aparut in contextul in care, scrie publicatia amintita, prabusirea neasteptata a regimului lui Aslan Abasidze in Adjaria si tentativele guvernului Georgiei de a repune sub jurisdictia sa Osetia de Sud au adus in atentia Kremlinului problema privind politica pe care trebuie sa o aplice in continuare fata de republicile nerecunoscute de pe teritoriul fostei URSS. Bineinteles, si Transnistria se afla in atentia Kremlinului. Situatia de aici a fost comparata, in ultima vreme, din ce in ce mai des cu cea din Adjaria.

Intrebat de gazetarii rusi daca autoritatile de la Chisinau nu ar putea fi mai agresive, ca in cazul celor georgiene fata de Adjaria, Smirnov a raspuns: "La noi, situatia este principial alta, iar Chisinaul nu are pe cine conta pentru a provoca conflicte interne. "(Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator