x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Macovei: Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul Cioloș - îndeplinirea cerințelor străzii

Macovei: Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul Cioloș - îndeplinirea cerințelor străzii

21 Noi 2015   •   18:55
Macovei: Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul Cioloș - îndeplinirea cerințelor străzii

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedintele partidului M10, a criticat sâmbătă, la Bacău, într-o conferinţă de presă, renunţarea de către premierul Dacian Cioloş la alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi eliminarea pragului electoral, care, în opinia sa, ar fi fost două din cele mai importante cerinţe ale "străzii", care "a pus şi legitimat" actualul Guvern.

"Guvernul Cioloş are cel mai puternic mandat pe care l-a avut vreun Executiv în România. Dacă nu exista strada, adică oamenii revoltaţi, aveam Guvern Ponta şi nu mai vorbeam de Guvernul Cioloş. Ca urmare, actualul Executiv are şi cele mai mari responsabilităţi. Din păcate, constatăm o diferenţă între programul de guvernare prezentat iniţial şi cel publicat în Monitorul Oficial. Or, primul lucru pe care ar trebui să-l facă Guvernul Cioloş este îndeplinirea cerinţelor străzii, pentru că strada l-a pus şi legitimat. Datorită străzii există. Iar strada a cerut practic reforma electorală. Deci, strada vrea oameni curaţi în politică", a spus Monica Macovei.

Potrivit liderului M10, Dacian Cioloş a venit cu acest mandat popular şi "nu trebuie să facă ce vor PSD şi PNL, pentru că nu ele l-au adus la guvernare".

"În primul program de guvernare prezentat de Cioloş erau prevăzute două tururi de scrutin. Astăzi în Monitorul Oficial apare în programul de guvernare faptul că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Astfel putem avea primar ales chiar şi cu 15%", a precizat Monica Macovei.

În opinia sa, eliminarea pragului electoral de 5% reprezintă totodată un punct esenţial pentru înnoirea clasei politice.

"S-a adoptat o lege care spune că poţi face partide cu doar trei membri, dar Guvernul Cioloş păstrează un prag electoral naţional de 5%. Aşadar aceasta este o lege inutilă pentru acele mici partide ce se formează. Poate oamenii dintr-un judeţ doresc să formeze un partid care să propulseze un parlamentar local. Nu este posibil, dacă acel mic partid nu obţine 5% la sută la nivelul ţării. (...) Chiar dacă multe şi mici, este necesar să apară partide noi, cu oameni curaţi. Astfel, electoratul va avea de unde alege, nu doar prin rotaţie PSD şi PNL", a susţinut Macovei.

Preşedintele partidului M10 a combătut opiniile cu privire la încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în materie electorală. "Comisia de la Veneţia recomandă să nu se schimbe legile electorale înainte de alegeri numai dacă schimbarea ar afecta structura votului, dând posibilitatea partidului aflat la putere să abuzeze. (...) Eu vă spun că în condiţiile în care vom face peste şase luni sau o lună sau trei votul în două tururi la primari, Comisia de la Veneţia va spune: 'Bravo România'. Pentru că nu afectează structura votului, ci dimpotrivă aduce competitivitate şi aduce reprezentativitate", a explicat Monica Macovei.

Ea şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de promulgarea legii votului prin corespondenţă de către preşedintele Klaus Iohannis.

"Este doar o păcăleală, un praf în ochii alegătorilor aruncat de PSD şi PNL. Votul prin corespondenţă ar trebui să însemne faptul că alegătorul nu mai vine la consulat sute de kilometri, ci trimite un plic cu opţiunea sa. Or, legea prevede deplasarea alegătorului de trei ori la consulat - pentru preînregistrare, pentru înregistrare şi, apoi, pentru a-şi lua plicul. (...) Gorghiu şi Dragnea au încheiat votarea în Parlament a legii cu o pupătură, (...) pentru că şi-au spus că îşi menţin electoratul captiv din România, iar românii din străinătate tot nu vor putea vota" , a susţinut Monica Macovei.

Potrivit acesteia, M10 va cere, în continuare, ca înregistrarea pentru vot să se facă on-line. "Votul prin corespondenţă pentru toţi românii din ţară şi din străinătate ori votul electronic pentru toţi românii ar spulbera partidele mari, PSD şi PNL, şi ar face loc iniţiativelor politice democratice în România", a spus Macovei.

Sursa: AGERPRES 

×