x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE: Alți 394 de români, care lucrau pe vase de croazieră din America de Nord, aduși în țară

MAE: Alți 394 de români, care lucrau pe vase de croazieră din America de Nord, aduși în țară

22 Mai 2020   •   22:12
MAE: Alți 394 de români, care lucrau pe vase de croazieră din America de Nord, aduși în țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că, vineri, au revenit în țară alți 394 de români, care au fost blocați la bordul vaselor de croazieră din America de Nord, ca urmare a măsurilor luate din cauza declanșării pandemiei. Totodată, au fost repatriați și 15 români aflați în greva foamei în SUA.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de 22 mai, au revenit în țară 394 cetățeni români și 20 de cetățeni străini, membri de familie ai cetățenilor români (un cetățean al Saint Vincent și Grenadine, doi cetățeni ai Ungariei, un cetățean al Republicii Filipine, un cetățean al Republicii Mauritius, un cetățean al Republicii Orientale a Uruguayului, un cetățean al Republicii Arabe Egipt, un cetățean al Trinidad și Tobago, doi cetățeni ai Republicii Peru, un cetățean al Republicii Federative a Braziliei, un cetățean al Republicii Africa de Sud, un cetățean al Federației Ruse, un cetățean al Republicii Liban, doi cetățeni ai Statelor Unite Mexicane, doi cetățeni ai Indiei, un cetățean al Georgiei, un cetățean al Republicii Honduras)”, anunță MAE, într-un comunicat de presă, emis vineri seara.

Cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord și a Caraibilor, precizează sursa citată.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Washington și la Havana și al Consulatului General al României la Miami, a efectuat demersuri constante atât pe lângă compania angajatoare, cât și pe lângă autoritățile americane, în vederea debarcării și facilitării repatrierii, având în vedere amânarea succesivă a datelor propuse anterior pentru repatriere din cauza restricțiilor impuse pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în contextul pandemiei de COVID-19”, anunță sursa citată.

MAE precizează că la bordul acestei aeronave s-a aflat și grupul de 15 cetățeni români care au recurs recent la o formă extremă de protest (greva foamei) și care au primit asistență consulară din partea Consulatului României la Miami și sprijin din partea Ambasadei României la Washington.

„Cetățenii români au călătorit din SUA către Barbados, la bordul unei nave, iar ulterior au fost preluați și transportați cu un zbor charter operat de către o companie privată, contractată de către compania angajatoare, pe ruta Bridgetown-București. Demersurile de repatriere au fost coordonate de MAE prin intermediul Ambasadelor României la Washington și la Havana și al Consulatului General al României la Miami”, arată MAE.

Joi seara, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat revenirea în țară a altor 306 cetățeni români de pe vasele de croazieră din America de Nord, prin Croația, care au fost blocați în străinătate din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, informează, joi, MAE.

„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în dimineața zilei de 21 mai, au revenit în țară 306 cetățeni români și șase cetățeni străini, membri de familie ai cetățenilor români (un cetățean al Republicii Columbia, doi cetățeni ai Regatului Thailandei, un cetățean al Republicii Italiene, un cetățean al Republicii Serbia și un cetățean al Republicii Macedonia de Nord)”, arată MAE.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mae