x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii ameninţă cu proteste

Magistraţii ameninţă cu proteste

21 Noi 2011   •   21:00
Magistraţii ameninţă cu proteste

Magistratii din adunarile generale de la nivelul instantelor din tara au anuntat in unanimitate ca nu sustin proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procuro­rilor, arata o nota centralizatoare a CSM, citata de Hotnews.ro. O mare parte dintre magistrati opteaza mai degraba pentru forma cu amendamente propusa de CSM. Ei au si anuntat ca daca Ministerul Justitiei insista cu acest proiect de lege, atunci 'se impun proteste radicale', potrivit notei CSM. Magistratii sustin ca proiectul de lege, in forma propusa de Ministerul Justitiei, 'afecteaza independenta actului de justitie' si 'incalca principiul separarii puterilor in stat', lasand posibilitatea sicanarii magistratilor. Ei considera ca, 'prin prevederile sale, proiectul face ca statutul magis­tra­tului – care exercita o autoritate de stat, anume autoritatea judecatoreasca – sa fie unul dintre cele mai aspre si mai coercitive dintre toate categoriile socio-profesionale care implica exercitiul unei autoritati de stat'.

Magistratii au criticat 'aspru (...) modul in care puterea executiva intelege sa isi asume ca prioritate politica de structurare pe noi baze a sistemului judiciar, printr-o preocupare manifesta fata de crearea unor instrumente menite sa aduca atingere grava statutului magistratului, corelativ cu o lipsa de interes fata de problemele curente cu care se confrunta sistemul judiciar in ansamblul sau, in special cu lipsa resurselor umane si a celor materiale'. 'Prin acest din urma proiect se inaspreste sistemul disciplinar, prin fixarea unui cadru coercitiv in care magistratii

sa-si desfasoare activitatea sub presiunea cercetarii disciplinare si a posibilelor sanctiuni, intr-o perioada de schimbari fundamentale ale dispozitiilor de drept substantial si procedural, ce implica un efort considerabil din partea magistratilor, aceasta in conditiile in care este cunoscuta criza cu care se confrunta sistemul judiciar in ceea ce priveste resursele umane si materiale', mai sustin magistratii din tara.

In plus, judecatorii si procurorii sustin ca 'proiectul propus de Minis­terul Justitiei aduce grave atingeri principiului constitutional privind independenta actului de justitie, prin modalitatea in care sunt reglementate mai multe abateri disciplinare, fiind supuse controlului disciplinar aspecte care tin exclusiv de in­fap­tuirea justitiei. Prin adaugarea la titu­lari ai actiunii disciplinare a ministrului Justitiei, a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a pro­cu­rorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Jus­ti­tie se creeaza premisele necesare ca aparenta de impartialitate si independenta a magistratilor sa fie afectate; in plus, prin modificarile aduse, intregul sistem judiciar este plasat sub controlul executivului, fiind incalcat astfel principiul con­sti­tu­tional al separatiei puterilor in stat', sunt de parere magistratii.

Mai mult, judecatorii si procurorii din tara atrag atentia ca 'se creeaza posibilitatea sicanarii magistratilor, iar acestia vor fi confruntati cu un stres suplimentar fata de situatia grea din prezent, caracterizata de numarul mare al dosarelor de pe complet, de diminuarea indemnizatiei, de conditiile improprii de lucru in multe instante si parchete etc.'.

×