x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mama de 67 de ani naste controverse

Mama de 67 de ani naste controverse

17 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Ministerul Sanatatii va organiza o dezbatere publica pe tema fecundarii in vitro. Biserica se opune acestei practici. Cazul Adrianei Iliescu, femeia de 67 de ani care a dat nastere unui copil prin reproducere asistata, creeaza controverse in lumea medicala, dar si in cadrul Bisericii.
PREMATUR. La numai 1,4 kilograme, Eliza-Maria a devenit subiect de discutie la nivel international

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, a anuntat ca va organiza o dezbatere publica, pentru ca nu incurajeaza astfel de interventii la persoane care depasesc varsta curenta de fertilitate. Pe de alta parte, Biserica nu poate fi de acord cu fecundarea in vitro, a anuntat ieri episcopul-vicar Ciprian Campineanu, membru in comisia de bioetica a BOR. "Gestul femeii de 67 ani contravine legii moralei crestine. Potrivit invataturii noastre de credinta, viata este un dar de la Dumnezeu, iar aparitia unei vieti este rodul unei relatii de iubire intre doi oameni, intre un barbat si o femeie. Indraznesc sa caracterizez aceasta dorinta a unei femei de 67 de ani drept un act egoist. Femeia a vrut sa-si faca ea insasi un dar la aceasta varsta", a adaugat inaltul prelat.

DEZBATERE. In prezent, exista un proiect de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical avizat de catre Ministerul Sanatatii (MS), care se afla in dezbatere la Parlament. Conform acestui act normativ, tehnicile de reproducere umana asistata medical sunt interzise in cazurile de infertilitate datorate varstei, aminteste MS. (Eugenia Mihalcea)

CRITICI ALE BRITANICILOR
Cazul romancei a trezit, pe langa uimire, o serie de critici din partea mai multor organizatii britanice specializate in reproducere, potrivit AFP. Josephine Quintavalle, director al miscarii "Comentarii cu privire la etica reproducerii", a declarat ca "o femeie care are varsta unei bunici nu trebuie sa aiba copii". Procrearea asistata "a inceput ca un tratament pentru cuplurile care nu puteau concepe, dar a devenit o tehnica utilizata dupa bunul plac", a adaugat ea. Patrick Cusworth, reprezentant al gruparii antiavort Life, a tinut sa intrebe, retoric, daca nu cumva, prin astfel de actiuni, "doctorii doresc doar sa se inscrie in Cartea Recordurilor". (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: observator