x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marinarii sovietici decedaţi pe distrugătorul “Moscova”, comemoraţi de nava Yamal

Marinarii sovietici decedaţi pe distrugătorul “Moscova”, comemoraţi de nava Yamal

de Doru Iordache    |    26 Iun 2011   •   14:35
Marinarii sovietici decedaţi pe distrugătorul “Moscova”, comemoraţi de nava Yamal

In urma cu 70 de ani, chiar la 26 iunie 1941, in jurul ori trei de dimineata o escadra navala sovietica compusa din bastimentele "Harkov' si "Moskva' ataca Portul Constanta. Cand s-au apropiat la 15 kilometri de Constanta, marinarii sovietici au deschis focul. Timp de aproximativ zece minute au fost lansate aproximativ 350 de proiectile. Rusii au lovit obiective din Portul Constanta, iar incendiile provocate de obuzele trase de la bordul distrugatoarelor sovietice au distrus instalatiile petroliere ale terminalul de atunci. Riposta a venit imediat. Distrugatorele "Regina Maria' si "Marasti' au luat un curs de interceptare si au ajuns in pozitie de tragere. Marinarii romani au deschis focul asupra escadrei sovietice.

De asemenea bateria de coasta germana "Tirpitz' care era amplasata in apropierea portii sase de acum a Portului Constanta a deschis de asemenea focul. In momentul atacului, distrugatoarele "Moscova' si "Harcov' navigau la aproximativ 20 de kilometri de tarm, in zona barajelor de mine care faceau parte din apararea litoralului romanesc. La ora 4.20 de minute, "Moscova' a facut explozie si s-a scufundat in aproximativ patru minute, iar distrugatorul "Harkov' s-a retras avariat. In perioada 3-5 mai anul acesta, dupa doi ani de cautari, o echipa compusa din scafandri civili rusi, ucraineni si romani de la Global Underwater Explorer au localizat epava distrugatorului Moscova la 20 de kilomeri de tarm. Nava se afla la 45 de metri adancime si este destul de bine conservata. Au fost facute si scufundari, iar epava a fost fotografiata. Dupa naufragiu, 69 dintre cei 340 de marinari sovietici au fost salvati de navele romanesti. Restul echipajului a decedat. Duminica, 26 iunie, a avut loc ceremonia de comemorare a marinarilor decedati pe distrugatorul "Moscova'.

Nava de desant "Yamal', care face parte din Flota Federatiei Ruse din Marea Neagra, a facut o vizita in Portul Constanta. Duminica de dimineata, "Yamal' impreuna cu fregata "Marasesti' au iesit in mare. In zona unde se afla scufundat distrugatorul sovietic "Moscova' au fost lansate de pe ambele nave coroane de flori in memoria marinarilor sovietici decedati in urma cu 70 de ani. La bordul navei "Yamal' a avut loc o slujba religioasa la care au participat diplomati rusi, ucraineni si ofiteri romani din cadrul Statului Major al Fortelor Navale Romane. Cauza scufundarii distrugatorului "Moscova' ramane in continuare un mister. Nu se stie daca bastimentul sovietic care era cea mai performanta nava a Flotei Rosii din Marea Neagra la acea vreme a fost lovit de artileria germana, de navele romanesti sau a lovit o mina din barajul "Tuzla'. Se mai vehiculeaza si varianta ca ar fi fost scufundata din greseala de un submarin sovietic care se afla in aceeasi zona

×