x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marşul iredentist al motocicliştilor "secui" din Harghita, Covasna şi Ungaria

Marşul iredentist al motocicliştilor "secui" din Harghita, Covasna şi Ungaria

de Daniela Munteanu    |    02 Oct 2011   •   13:04
Marşul iredentist al motocicliştilor "secui" din Harghita, Covasna şi Ungaria

Primarul Ciucului si, totodata, membru marcant al UDMR-ului, Raduly Robert, a gasit de cuviinta sa gireze un 'Tur al motociclistilor <> care sustin Tinutul Secuiesc'. Astfel, circa 70-80 de motociclisti 'secui', dar si unii sositi chiar din Ungaria s-au adunat sambata dimineata in parcarea supermarket-ului Kaufland din Miercurea Ciuc, majoritatea avand atarnate de vehicule steaguri secuiesti, arpadiene si hungare, pentru a participa la turul motociclist pentru sustinerea Tinutului Secuiesc.

Sambata dimineata, cei aproximativ 80 de motociclisti s-au prezentat, in parcarea de la Kaufland din Miercurea Ciuc, decisi sa porneasca intr-un asa numit 'Tur pentru sustinerea Tinutului Secuiesc'. O parte dintre acestia au avut montate pe motociclete steaguri arpadiene, cu dungi albe si rosii sau steagul albastru cu o dunga aurie ce separa soarele si luna, acceptat 'oficial' drept drapelul judetului Harghita. Altii aveau atasate o alta textila, in rosu si negru, pe a carui mijloc este, pe un fond albastru, sub forma de triunghi, apar soarele si luna. Acest drapel era folosit pe vremuri drept steagul de lupta al secuilor, culoarea rosie simbolizand sangele si puterea, iar negrul insemnand doliul. Cum UDMR nu prea mai are parte de preoti (majoritatea migrand inspre PPMT-ul lui Tokes), 'binecuvantarea' actiunii a fost data de primarul municipiului Miercurea Ciuc si totodata membru marcant al UDMR, Raduly Robert Kalman, prezent si el in parcare. Pentru a fi in ton cu manifestantii, Raduly a venit la eveniment tot in sa si tot pe doua roti, insa nemotorizat.

Dupa minutele de socializare cu primarul, in jurul orelor 9.00, motociclistii au pornit pe traseul: Miercurea Ciuc – Casin – Targu Secuiesc – Sfantu Gheorghe (parcarea hotelului Bodoc) – Baile Tusnad – Miercurea Ciuc (benzinaria Mol) – Siculeni – Carta – Ineu – Tomesti – Sandominic – Racu – Vacaresti – Frumoasa, urmand ca in jurul orelor 17.00 sa ajunga la Ghimes Faget, judetul Bacau, granita vechiului imperiu Austro - Ungar, si loc de pelerinaj pentru nostalgicii Ungariei Mari. Motociclistii si-au exprimat speranta ca pe traseu sa fie sustinuti de localnicii care sustin Tinutul Secuiesc, si ca o parte dintre acestia sa li se alature pe traseu.

Coincidenta sau nu, locatia de intalnire a motociclistilor 'secui' este una si aceeasi cu locatia gasita in urma cu ceva timp de 'celebrul', de-acum, Csibi Barna, care fix in aceeasi parcare a supermarket-ului Kaufland din Miercurea Ciuc ii admonesta pe cumparatori, printr-un mesaj antisemit, postand, la intrarea in supermarket, o pancarta pe care era scris in maghiara 'Sa-ti fie rusine, iar ai cumparat de la evrei!', mesaj identic cu cele postate in Ungaria, in 1944, in fata pravaliilor evreiesti.

Acest specimen, numit Csibi Barna, s-a facut cunoscut mai ales prin actiunile provocatoare antiromanesti, si anume prin postarea unor afise cu interzicerea lui Mihai Eminescu in Miercurea Ciuc si prin spanzurarea unei papusi din carpe intruchipandu-l pe Avram Iancu, 'pentru crime impotriva secuilor', dar si prin faptul ca l-a intampinat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, la intrarea in Universitatea de vara 'Tusvanyos' de la Baile Tusnad cu mesajul: 'Dl. Basescu, pasaportul va rog!'.

×