x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Maslenita" la lipoveni

"Maslenita" la lipoveni

11 Mar 2005   •   00:00

Saptamana Laptelui si a Branzei, botezata de lipoveni "Maslenita" ("maslo" e unt, in rusa), precede Postul Pastilor.

BUCATE TRADITIONALE. Vereniki - coltunasii cu branza, blini - clatite umplute cu urda, piroghi - pirostile cu branza, tocineii - din cartofi, cu branza si smantana
In sambata dinaintea "Maslenitei", rudele se aduna la o masa imbelsugata, la care se consuma multe preparate din carne. Din aceasta zi si pana la Pasti, carnea va lipsi din meniul lipovenilor. Luni, in prima zi a saptamanii "albe", gospodinele incep sa pregateasca aluaturile pentru preparatele pe baza de lactate, pe care o sa le gateasca din belsug saptamana ce urmeaza. Tot in aceasta zi, lipovenii isi scot hainele de primavara, obligatoriu in culori vesele, pe care le vor purta toata saptamana. Cum incepe postul, vor renunta la ele, pentru o costumatie mai sobra. De marti, incep vizitele. Lipovenii merg pe la rude, intind mese mari, se tin de petreceri cu muzica si dansuri, de sezatori. Joi e "ziua socrilor", care trebuie sa-si invite copiii pe la ei si sa-i omeneasca. La plecare, soacra ii conduce cu cantece si le ofera diverse prajituri. Vineri e ziua in care batranii isi fac vizite.

Sambata, lipovenii din Bucovina isi impodobesc caii, isi umplu caruta de bunatati si pleaca spre padurea de mesteacan, unde petrec toata ziua. Si pentru ca nu e tocmai cald afara, de cele mai multe ori, mesele sunt incalzite de ceaiul fierbinte din samovoar.

Fetele nemaritate sunt plimbate cu caruta, semn ca un flacau se gandeste la ele si ca, o data ce se incheie Postul Pastilor, vor fi intens curtate. Duminica e ziua "iertarilor". Traditia cere ca fiecare lipovean certat cu cineva sa se duca sa ceara iertare, ca sa intre cu sufletul curat in post. Tinerii sunt cei care vor face primul pas. O data cu lasarea serii, se strang toate bucatele "de dulce". Incepe Postul Pastilor. (Carmen Plesa)

×
Subiecte în articol: observator