x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mediu - Gropi de gunoi comuniste

Mediu - Gropi de gunoi comuniste

de Elena Stan    |    30 Ian 2007   •   00:00
Mediu - Gropi de gunoi comuniste
Nu ne-am respectat angajamentele pentru depozitarea deseurilor
Jumatate din gropile de depozitare a deseurilor menajere trebuiau rase de pe harta Romaniei pana la sfarsitul anului trecut.

Am intrat in Europa cu gunoaie cu tot. Gropile insalubre de la marginea oraselor trebuiau inchise pana la sfarsitul lui 2006. Aproape jumatate din gropile de depozitare a deseurilor menajere din Romania functioneaza in ilegalitate, multe depasind termenul-limita de inchidere 31 decembrie 2006. Avem doar 36 de gropi de depozitare a deseurilor ecologice din necesarul estimat de 96. In orase avem 185 de depozite de deseuri menajere ce au obtinut diferite perioade de tranzitie. Un roman produce circa 500 de kilograme de deseuri pe an. "Am mostenit gropi de gunoi din perioada comunista. Acum cativa ani nu exista protectia mediului", a explicat Daniel Fita, director de comunicare in cadrul Garzii Nationale de Mediu. "Autoritatea locala sau administratorul privat al gropii de gunoi trebuia sa se ocupe de inchiderea acesteia pana la termenul stabilit si amenajarea unui nou punct de depozitare a deseurilor. Noi am trimis atentionari catre toate autoritatile locale unde sunt gropile de gunoi care functioneaza in neregula. Termenul-limita pana la care trebuie sa prezinte planul de inchidere este data de 15 februarie anul acesta", a explicat Octavian Popescu, director in cadrul GNM.

INVESTITII. Atat inchiderea, cat si deschiderea unei gropi de gunoi necesita costuri ridicate pentru administrator sau pentru patron. Pentru realizarea unei gropi de gunoi ecologica este nevoie de cateva sute de mii de euro. "Investitia se face in functie de suprafata de teren pe care se organizeaza groapa, de amenajarile si dotarile necesare, precum si de alti factori, insa minimul este de cateva sute de mii de euro", a declarat Octavian Popescu. Gunoaiele nu trebuie depozitate direct pe pamant, ci pe un strat impermeabil de argila, care sa nu permita infiltrarea in apa freatica. Gropile ecologice trebuie sa fie impartite in celule de cate un hectar. Pentru intrarea in legalitate a gropilor de gunoi trebuie sa se decoperteze stratul de sol vegetal si subarabil si sa se impermeabilizeze cu un strat de argila compacta. Toate acestea se fac in functie de clasa de depozit, marimea, durata de func- tionare stabilita, cantitatea de deseuri acceptate pe zi si frecventa de transport. Zona trebuie inchisa cu gard, caile de acces trebuie sa fie bine realizate si este necesar un spatiu de stationare. In incinta trebuie sa existe cantar industrial, care sa monitorizeze cat gunoi se strange zilnic, birou de intrare, zona de livrare, garaje, ateliere si locuri de parcare pentru utilaje, echipamente de curatare a rotilor utilajelor de transport, birouri administrative, vestiare, grupuri sanitare etc. Platforma trebuie sa aiba un sistem de colectare a biogazului foarte bine pus la punct, unul pentru colectarea apelor pluviale si altul pentru levigat, adica pentru deseul lichid rezultat ca urmare a separarii apei din deseurile descompuse.

SANCTIUNI
"Daca nu ecologizam gropile de gunoi, riscam amenzi usturatoare. Comisia Europeana nu va sta sa verifice din vina cui nu s-au realizat obiectivele negociate. Acum suntem intr-un sistem inchis", spune Octavian Popescu. Primarii care nu au inchis gropile de gunoi neconforme cu normele UE risca amenzi de la 7.500 de lei la 25.000 de lei. Inchiderea necesita monitorizare timp de cel putin 30 de ani, in functie de vechimea si de marimea gropii. Zona trebuie acoperita cu un strat de pamant, apoi cu un strat vegetal. De asemenea, trebuie asigurata colectarea, in continuare, a levigatului.

×
Subiecte în articol: verde! gunoi gropile