x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Mi-au fost furați trei ani din viață”

„Mi-au fost furați trei ani din viață”

de Ion Alexandru    |    19 Iul 2017   •   09:10
„Mi-au fost furați trei ani din viață”
Sursa foto: Victor Stroe

Fostul senator Dan Voiculescu a fost pus în libertate, ieri, de către magistrații Tribunalului București. Judecătorii au menținut, astfel, decizia Judecătoriei Sectoru­lui 5, respingând contestația formulată de procurorii DNA. Tribunalul a hotărât ca Dan Voiculescu să fie pus în libertate de îndată.

Hotărârea magistraților a fost primită de Dan Voiculescu la Spitalul Universitar de Urgență București, unde acesta se afla internat din pricina unor probleme medicale. La scurt timp după pronunțarea hotărârii, Dan Voiculescu a fost externat, eliberarea sa producându-și efectele.

„Voi continua lupta împotriva abuzurilor”

Fostul senator a făcut, la ieșirea din spital, câteva declarații jurnaliștilor prezenți. „Mi-au fost furați trei ani din viață, pe care nu mi-i mai poate da nimeni înapoi”, a spus Dan Voiculescu, adăugând că acest abuz nu poate fi îndreptat „nici dacă Traian Băsescu ar intra mâine la închisoare”. Voiculescu a descris cei trei ani petrecuți în penitenciar ca fiind foarte grei, dar cărora a reușit să le supraviețuiască. „Am avut un sentiment continuu de durere a pleoapelor. Deoarece stăteam aproape o jumătate de zi cu ochii închiși. Am trăit trei ani într-un acvariu”, povestește Dan Voiculescu. Acesta a conchis prin faptul că vede la orizont „o luptă pe viață și pe moarte împotriva abuzurilor. Voi continua cu toate forțele mele să lupt cu abuzurile”.

Condamnare decisă în biroul lui Băsescu

În 8 august 2014, completul format din judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea, proaspăt transferați la Curtea de Apel București de la Tribunalul București, au decis condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul „Telepatia”. Fostul președinte, Traian Băsescu, recunoștea, într-o discuție a cărei înregistrare a fost făcută publică, faptul că, în biroul său, s-au prezentat fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, și șefa DNA, Laura Kovesi, care l-au asigurat că fostul judecător din acest dosar, Stan Mustață, „o să fie luat din complet” și că o să intre Camelia Bogdan. În aceeași înregistrare, Băsescu povestește cum interlocutorii săi i-au relatat faptul că judecătoarea Camelia Bogdan a regretat faptul că nu a putut pronunța o condamnare de 20 de ani în acest dosar, pentru că nu i-a permis Codul Penal.

Judecătorul, procurorul și expertul din dosar, eliminați de sistem

La trei ani de la condamnarea din dosarul „ICA”, oamenii-cheie din această anchetă au dispărut. Procurorul Emilian Eva, cel care a instrumentat dosarul, este suspendat din magistratură. El a fost chiar arestat de foștii săi colegi și trimis în judecată pentru infracțiuni grave de corupție. Ulterior, jude­cătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă de CSM din magistratură, după ce Consiliul a constatat că aceasta, cu doar câteva zile înainte să pronunțe sentința, a luat bani de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în proces. Decizia CSM a fost contestată de Camelia Bogdan la Înalta Curte. Încă un personaj care a pus umărul la această situație este expertul contabil Mihai Papasteri, cel care a calculat prejudiciul de 60 de milioane de euro în dosarul „ICA”. Expertiza întocmită de acesta a fost însușită de specalistul DNA Aurelia Nicolae și inserată la dosarul cauzei. Ei bine, și Mihai Papasteri s-a ales cu un dosar penal la DNA pentru infracțiuni de corupție presupus a fi fost săvârșite într-unul dintre dosarele ANRP.

×