x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militarii români se întorc din Afganistan. Ponta: Vă mulţumesc în numele românilor şi vă aşteptăm pe toţi sănătoşi acasă

Militarii români se întorc din Afganistan. Ponta: Vă mulţumesc în numele românilor şi vă aşteptăm pe toţi sănătoşi acasă

29 Iun 2014   •   09:55
Militarii români se întorc din Afganistan. Ponta: Vă mulţumesc în numele românilor şi vă aşteptăm pe toţi sănătoşi acasă

România începe azi retragerea trupelor din Afganistan. La mai bine de 12 ani de când au fost trimişi acolo primii soldaţi, contingentul românesc ajuns la 2.000 de militari, se va întoarce acasă.  Retragerea trupelor NATO se va face treptat, în următoarele 12 luni.

Victor Ponta, aflat în Afganistan, unde participă la ceremonia de retragere a trupelor române din Afganistan, le-a transmis militarilor români că datorită lor, "România este o ţară mai sigura şi un partener mai respectat de către toţi membrii NATO şi toţi aliaţii noştri".

"Stimați ofițeri, subofițeri, mă aflu aici pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut în misiunile de aici, vă doresc să ajungeți toți bine acasă, vreau doar să spun încă o dată că datorită misiunii dvs, a sacrificiului, curajului, România este astăzi o țară mai sigură și un partener respectat de aliații noștri și țările NATO. Cei 23 de camarazi ai dvs, care și-au dat viața vor rămâne eroi ai României, mă gândesc la răniții care vor avea nevoie de sprijinul și solidaritatea noastră. Datoria Guvernului este să vă asigure condiții de viață mai bune decât cele pe care le-ați avut în ultima perioadă și aici. Vă așteptăm pe toți sănătoși acasă. Suntem mândri de voi! Mult succesc în continuare ", le-a mai spus premierul soldaţilor români.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a explicat, în discursul său în faţa militarilor români din Afganistan, că România şi-a îndeplinit cu succesc misiunea din Afganistan.
 
"România a fost una dintre primele ţări care a participat la misiunile ISAF, din februarie 2002. În iunie 2002, adică acum exact 12 ani, în Kandahar, în baza de aici, soseau soldaţii Scorpionii Roşii din Craiova. Dvs. aţi deschis misiunea batalioanelor în Afganistan şi tot dvs. o închideţi. Din 2006, militarii români au primit în grijă cea mai periculoasă zonă din Afganistan, Zabul. Soldaţii români raportează astăzi "Misiune îndeplinită!". Militarii români în Afganistan nu au participat doar la misiuni militare, ci şi umanitare. În urma prezenţei soldaţilor români în ultimii 12 ani vor rămâne şcoli, vor române spitale, zone stabile unde cetăţenii afgani să poată trăi liniştiţi. O parte din cultura poporului român va rămâne aici, prin ceea ce dvs. aţi făcut aici, în misiunile fără caracter militar şi aş vrea să le mulţumesc în primul rând doamnelor şi domnişoarelor din armata română şi să mulţumesc tuturor militarilor români care şi-au îndeplinit misiunea".
 
NATO avea în Afganistan la sfârşitul anului 2013, 84.000 de soldaţi, dintre care 60.000 erau americani. Toate contingentele îşi vor retrage gradual militarii, astfel încât, în următoarele 12 luni, misiunea ISAF să fie declarată oficial încheiată. România a început misiunea în Afganistan în ianuarie 2002. De-a lungul celor 12 ani de conflict, trupele NATO au înregistrat pierderi semnificative. Aproximativ 3.400 de militari ai Coaliţiei au murit în luptele cu talibanii, peste 2.000 fiind americani. Şi armata română a pierdut 23 de militari, majoritatea fiind ucişi de bombele improvizate ascunse pe drumurile prăfuite ale provinciei Zabul.

NATO nu va abandona Afganistanul, iar din 2015 va începe misiunea Resolute Suport, o misiune de antrenament şi consiliere a armatei afgane. Numărul soldaţilor va fi unul mult mai mic, între 10 şi 15.000 de militari, dintre care două treimi vor fi americani. Armata Română va participa cu 200 de oameni.


×