x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătăţii a anunţat oprirea campaniei naţionale de vaccinare antigripală. 400.000 de doze - neconforme

Ministerul Sănătăţii a anunţat oprirea campaniei naţionale de vaccinare antigripală. 400.000 de doze - neconforme

06 Feb 2014   •   18:14
Ministerul Sănătăţii a anunţat oprirea campaniei naţionale de vaccinare antigripală. 400.000 de doze - neconforme
Sursa foto: Ministerul Sănătăţii a anunţat oprirea campaniei naţionale de vaccinare antigripală. 400.000 de doze - neconforme

Ministrul Sănătăţii a anunţat oprirea campaniei naţionale de vaccinare antigripală, deşi până acum s-au imunizat doar puţin peste 530.000 de români, din cei aproximativ un milion de oameni care ar fi trebuit să beneficieze de imunizarea gratuită. 400.000 de doze de vaccin antigripal, produse la Institutul Cantacuziono, conţin o bacterie endotoxină şi pot provoca şoc anafilactic, potrivit analizelor făcute în laboratoarele din Franţa.

Agenţia Naţională a Medicamentului nu a emis autorizaţie pentru punerea pe piaţă a vaccinului, iar cele 400.000 de doze se află în depozitele Institutului Cantacuzino. Agenţia Naţională a Medicamentului a informat ministerul Sănătăţii despre pericolul din dozele de vaccin încă din 23 decembroe 2013.

"Ministrul nu a ignorat, a ştiut acest lucru şi a fost de acord să fim siguri că lucrurile sunt în neregulă, să vedem despre ce este vorba. Toate testele au durat câteva săptămâni, astfel că vaccinul nu a fost eliberat. Datele care ne-au arătat că unul din teste nu corespunde ne-a făcut să facem alte verificări, pentru că era important să vedem dacă dăm sau nu drumul la acest vaccin. Noi nu avem în testarea noastră testare cantitativă, ci doar calitativă, care ne ajută să vedem dacă s-a depăşit o limită. În momentul de faţă am vrut să vedem despre ce este vorba, pentru că sunt vaccinuri cu nivel de endotoxină mult mai mare. Nu sunt bune dozele şi nu ajung pe piaţă. Nu ar fi putut ministrul să pună pe piaţă medicamentul", a declarat Marius Savu, preşedinte ANM.

"Eu cred că ANM este forul cel mai în măsură să dea explicaţii la tot ce ţine de conformitatea unui vaccin, în speţă de vaccinul antigripal. Este singura autoritate din ţară care poate permite utilizarea unui produs pe piaţa din România, nu Ministerul Sănătăţii. ANM are un număr de comisii şi hotărăsc dacă poate fi pusă pe piaţă", a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru Antena 3.



×