x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Finantelor, despre Loteria bonurilor fiscale: "Abordarea clar trebuie schimbata!”

Ministrul Finantelor, despre Loteria bonurilor fiscale: "Abordarea clar trebuie schimbata!”

21 Apr 2015   •   14:58
Ministrul Finantelor, despre Loteria bonurilor fiscale: "Abordarea clar trebuie schimbata!”

 Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să schimbe abordarea loteriei bonurilor fiscale pentru că sunt prea mulți câștigători, iar câștigurile sunt mici, a declarat, marți, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, într-o dezbatere realizată de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului,.

"Abordarea clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulți câștigători, atunci câștigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câștig. În funcție de categorie să fie și câștigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situație de acest gen. Sunt foarte mulți câștigători în această zonă și împărțim cei 1 milion lei la la câți vor depune până pe 13 mai și va fi un câștig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanță și la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt", a spus Teodorovici.

El a precizat că până în acest moment au fost depuse în jur de 9.000 de bonuri fiscale.

Ministrul Finanțelor a adăugat că o altă abordare a loteriei fiscale vizează orientarea către zonele unde evaziunea fiscală este ridicată.

"Cealaltă idee a loteriei fiscale este mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele și fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu. (...) Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul uni an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit. Tombola pe aceste domenii ar trebui să intre în vigoare din luna iunie-iulie cel târziu", a mai afirmat Teodorovici.

Prima extragere la loteria bonurilor fiscale a avut loc în data de 13 aprilie, iar bonurile câștigătoare sunt cele emise în data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei și 6,99 lei. Posesorii acestor bonuri au la dispoziție 30 de zile pentru a le depune la ANAF in vederea participării la împărțirea premiului de un milion de lei aferent extragerii.

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, de Sărbători.

Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum și cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.

×