x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Turcan, despre majorarea pensiilor: „Vom indexa cu rata inflaţiei, cum e firesc!”

Ministrul Turcan, despre majorarea pensiilor: „Vom indexa cu rata inflaţiei, cum e firesc!”

13 Ian 2021   •   22:08
Ministrul Turcan, despre majorarea pensiilor: „Vom indexa cu rata inflaţiei, cum e firesc!”

Milioanele de pensionari care trăiesc cu pensii de 800-1000 de lei pe lună se pot aştepta la o majorare între 10 şi 20 de lei a pensiilor în acest an. Este concluzia anunţului făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

"Am discutat cu primul ministru şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021", a spus Turcan într-o emisiune televizată.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la finele anului trecut, în contextul pandemiei, de la 2,5% în septembrie la 2,1% în noiembrie 2020. 2% aplicat unei pensii de 1000 de lei înseamnă 20 de lei.

Potrivit lui Turcan, parlamentarii PSD, autori ai majorării punctului de pensie cu 40%, nu ar fi conceput "niciodată" că această creştere ar putea fi suportată de la buget.

"Inclusiv în logica PSD-ului - cei care îi întărâtă în momentul de faţă pe pensionari -  niciodată nu au conceput că această majorare poate fi suportată, mai ales că impactul este de 138 de miliarde de lei, dacă ar fi să facem această majorare cu 40%", a estimat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Guvernul vrea creşterea contributivităţii la Pilonul 2

Ea a mai spus că şi-a propus elaborarea unei noi legi a pensiilor, care să ţină cont de echitate şi de principiul contributivităţii.

În plus, Turcan, care nu s-a arătat interesată să discute despre creşterea vârstei de pensionare, şi-a exprimat, în schimb, opţiunea unor "discuţii ample” despre dezvoltarea sistemului de pensii alternative, ea precizând că Guvernul doreşte creşterea contributivităţii la  Pilonul 2.

Florin Cîţu anunţă că pensiile nu se măresc după decizia CCR

”Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost în jur de 2%.

Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Având în vedere că inflaţia a scăzut constant, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, a mai declarat Cîţu.

Curtea Constituțională a decis,miercuri, că majorarea cu 40 de procente a pensiilor este constituțională. Magistrații au respins astfel sesizarea Guvernului, ceea ce înseamnă că Executivul este obligat acum să găsească sursa de finanțare pentru majorare.

Sursa: Antena3

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan,