x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miron Mitrea, la DNA. Deputatul PSD este cercetat pentru corupţie

Miron Mitrea, la DNA. Deputatul PSD este cercetat pentru corupţie

16 Oct 2013   •   11:24
Miron Mitrea, la DNA. Deputatul PSD este cercetat pentru corupţie
UPDATE 11:43 - Miron Mitrea a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost chemat de procurori pentru a semna procesul verbal de luare la cunoştinţă a probelor din dosarul în care este acuzat de corupţie privind lucrări la casa mamei sale.

Deputatul PSD a mai spus că dosarul a rămas "exact la fel" ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanţei supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. El a precizat că, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar în prezent a fost urcat din nou la suma iniţială. Mitrea a precizat că în acest caz a fost începută în 2005 şi nu este finalizată nici în prezent.
--------------------------------------

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, s-a prezentat, în această dimineață, la Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție în legătură cu renovarea casei mamei sale.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Miron Mitrea a fost citat pentru prezentarea materialului de urmărire penală în acest dosar.

În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au citat pe fostul ministru al Transporturilor pentru a-i face cunoscut faptul că au început din nou urmărirea penală față de el în acest dosar, prilej cu care acesta le-a spus anchetatorilor să fie mai atenți la proceduri.

Atunci, Miron Mitrea a declarat la ieșirea din sediul DNA că i s-a comunicat că s-a reluat urmărirea penală în acest dosar, început în 2005, și a fost pus să semneze un proces-verbal.

"Mi-au dat un proces-verbal prin care m-au înștiințat că reiau dosarul pe care îl știam, dar mă rog era o formalitate necesară, și eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac dânșii, atât, că ar trebui să fie mai atenți la procedurile pe care le-au folosit. (...) Se reia dosarul, se ia de la capăt a cincea sau a șasea oară. Nici nu mai trebuie să mă gândesc când răspund că l-am învățat pe de rost", a afirmat Mitrea.

În 16 mai 2011, completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis restituirea la DNA a dosarului privindu-i pe Miron Mitrea, Irina Jianu, fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, și Nicolae Popescu.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracțiunea de corupție, uz de fals.

În același dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanță Nicolae Popescu, fost arhitect-șef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunile de corupție.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector-șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

DNA susține că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău și SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Procurorii mai arată că, la momentul numirii în funcția publică, Irina Jianu avea calitatea de vicepreședinte și, respectiv, acționar la aceste societăți comerciale.

×
Subiecte în articol: miron mitrea dna coruptie uz de fals