x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MISIUNE - Preşedinţia FIEP, predată pentru un an Jandarmeriei Turce

MISIUNE - Preşedinţia FIEP, predată pentru un an Jandarmeriei Turce

de Mara Raducanu    |    22 Oct 2008   •   00:00

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, general locotenent Costică Silion, predă astăzi preşedinţia Asociaţiei Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie şi Mediteraneene cu Statut Militar (FIEP). Pentru anul următor conducerea asociaţiei va fi preluată de comandantul Jandarmeriei turce.



Inspectorul General al Jandarmeriei Române, general locotenent Costică Silion, predă astăzi preşedinţia Asociaţiei Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie şi Mediteraneene cu Statut Militar (FIEP). Pentru anul următor conducerea asociaţiei va fi preluată de comandantul Jandarmeriei turce.

Pentru un an a fost "la comanda" celor mai puternice 10 Jandarmerii din lume. Astăzi, într-un moment special pentru Jandarmeria Română generalul Costică Silion predă ştafeta FIEP-ului. "Pentru prima dată în istorie, timp de un an, instituţia noastră a fost în postura de a coordona şi evalua politica Asociaţiei Forţelor de Jandarmerie Europene şi Meditaraneene cu statut militar din care fac parte cele mai performante jandarmerii ale lumii. A fost o onoare pentru mine să deţin preşedinţia acestei asociaţii, dar şi un moment în care am putut promova foarte bine interesele României şi ale Jandarmeriei Române în plan internaţional", ne-a declarat acesta.

COMBATERTEA VIOLENŢEI ÎN SPORT
Înfiinţată la Paris, în februarie 1993, FIEP-ul reprezintă o Asociaţie a Forţelor Jandarmeriei Europene şi Mediteraneene, unite în jurul unui element comun – statutul lor militar. Ulterior, Asociaţia s-a extins, prin includerea în cadrul ei a Gărzii Naţionale Republicane din Portugalia, a Jandarmeriei din Turcia, a Jandarmeriei Regală Olandeză, Jandarmeriei Regală Marocană, Jandarmeria Română, Jandarmeria Argentiniană Carabinierii Chilieni.

"Am avut un plan ambiţios, pe care l-am îndeplinit 100%. Am vrut să demonstrăm că putem conduce cu succes politica şi acţiunile practice comune, la nivel internaţional, ale membrilor şi cred eu că am impresionat. Tema principală a preşedinţiei a fost extinderea cooperării efective în cadrul misiunilor cu participare internaţională, în special participarea împreună la misiunile de gestionare a crizelor civile, precum şi participarea la misiuni internaţionale de pace, sub egida ONU şi UE. Un punct important al agendei a fost organizarea de către Jandarmeria Română a unui seminar interactiv (în luna mai) pe linia combaterii violenţei în sport. Este o problemă foarte actuală violenţa în sport, iar Jandarmeria Română a reuşit pentru prima dată reunirea tuturor specialiştilor în prevenirea şi contracararea manifestărilor de violenţă de pe stadioane, finalitatea acestui demers fiind apreciată atât la nivel naţional, cât şi internaţional". Potrivit lui Costică Silion astăzi, pentru un an conducerea Asociaţiei va fi predată comandantului Jandarmeriei Turce. "A fost o onoare pentru Jandarmeria Română să conducă timp de un an cele mai puternice forţe de tip jandarmerie din lume şi a demonstrat că este o forţă de poliţie cu statut militar perfect combatibilă cu instituţii similare de prestigiu din lume".

×