x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Misterul celui de-al treilea fiu al lui Erbasu

Misterul celui de-al treilea fiu al lui Erbasu

05 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Moartea fulgeratoare a omului de afaceri Mihai Erbasu se afla si acum, la mai bine de doua saptamani de la producerea ei, in centrul atentiei opiniei publice. Unul dintre angajatii acestuia ne-a dezvaluit ca Erbasu ar mai avea un baiat, pe care l-a renegat, si ca Elena Erbasu a ascuns de fapt biletul de adio al sotului ei. Unul dintre angajatii omului de afaceri Mihai Erbasu ne-a dezvaluit ca acesta ar mai avea un baiat, pe care l-a renegat. Tot el ne-a spus ca Elena Erbasu a ascuns de fapt biletul de adio al sotului ei.
EDUARD ALEXANDRU

Primii anchetatori au concluzionat ca Mihai Erbasu s-a sinucis. Toate dovezile adunate pana in prezent in dosarul "Erbasu" nu conduc nici macar indirect la ipoteza crimei sau la cea a unui accident.

NECLARITATI. Sunt totusi cateva aspecte nelamurite in aceasta tragedie.

In primul rand, nu se stie cu ce cutit a fost produsa rana de pe fata lui Mihai Erbasu. Legistii au stabilit cu certitudine faptul ca rana a fost produsa cu un obiect taietor-intepator, de jos in sus, prin autoagresiune. Initial, s-a crezut ca Erbasu, in incercarea de a-si taia streangul de la gat, s-a folosit de un cutit pe care anchetatorii l-au gasit pe un calorifer din subsolul vilei sale. La analiza de laborator, nu s-au descoperit insa urme de sange uman pe acel cutit.

In al doilea rand, persista enigma biletelor de adio. In ceea ce priveste primul bilet, se spune ca Elena Erbasu ar fi distrus o buna parte din acesta, in posesia anchetatorilor ajungand doar doua pagini, numerotate 7 si 8. Distrugerea, conform declaratiei Elenei Erbasu, data procurorilor, a fost facuta prin ruperea primelor sase pagini, pe care ulterior le-ar fi aruncat in toaleta si ar fi tras apa. Este curios faptul ca anchetatorii nu au incercat sa recupereze probele care ar fi demonstrat cel putin ca Elena Erbasu spune adevarul. Cum se putea face asta? Simplu, vila familiei Erbasu nu are canalizare, deseurile menajere fiind deversate intr-o fosa septica (o groapa cu pereti betonati, avand fundul din pamant, peste care se toarna un strat de pietris). Resturile biletului puteau fi cautate acolo.

SCHIMBARE

Din motive pe care nu dorim sa le comentam deocamdata, cei care au efectuat cercetarea in vila de la Snagov, imediat dupa anuntul mortii lui Mihai Erbasu, au fost schimbati. Decizia s-a luat pe neasteptate, saptamana trecuta, vineri seara. Initial, grupa de anchetatori era formata din ofiteri ai Serviciilor Omoruri din IGP si IPJ Ilfov si din procurori criminalisti ai Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti. Toti acestia, in numar de sapte, fara a-i lua in considerare si pe medicii legisti, erau condusi de un procuror din Parchetul General. De vineri seara, ancheta in cazul Erbasu este coordonata de un alt reprezentant al Parchetului General, celelalte institutii sus-mentionate desemnand alte cadre care sa se ocupe de ancheta.

"Elena Erbasu ne-a spus ca nu a distrus scrisorile"

Un angajat al firmelor lui Mihai Erbasu ne-a furnizat, sub protectia anonimatului, cateva informatii foarte interesante.

  • Jurnalul National: Cum ati aflat de decesul patronului dumneavoastra?

    Am aflat de la radio, in dimineata zilei de luni, 21 iunie. Am fost pur si simplu uluit. Nu ne-am fi asteptat la asa ceva din partea domnului Erbasu. Eu sunt convins ca s-a sinucis. Nu avea dusmani care sa il omoare. Sau, chiar daca ar fi avut, era un om prea puternic ca sa fie doborat si ucis de cineva in propria casa.

  • Ce s-a intamplat cu scrisorile despre care Elena Erbasu sustine ca le-a distrus?

    Vineri, pe 25 iunie, la o zi dupa inmormantarea patronului, doamna Elena Erbasu a venit la firma ca sa imparta pomana tuturor salariatilor. Fiecare dintre noi am primit o farfurie cu alimente si o cana cu vin. Farfuria o am acasa. Este una intinsa, cu un model floral pe margine. Doamna era distrusa. Se vedea ca sufera sincer dupa sotul ei. Era si foarte furioasa si, la un moment dat, a spus ca are toate scrisorile de adio lasate de domnul Erbasu. Desi am auzit la televizor ca ar fi distrus o parte dintre bilete, noua ne-a spus ca aceste pagini se afla in posesia ei si ca le-ar fi ascuns atat de bine, incat politia nu le va gasi niciodata. Daca a zis-o doar asa, ca sa se laude, sau daca este adevarat, asta nu am de unde sa stiu.

  • Ati cunoscut familia lui Mihai Erbasu?

    Toata lumea stie ca familia Erbasu are doi copii. Pe Cristi, baiatul cel mare, si pe Alexandru, fiul cel mic. La noi in firma se auzise inca de anul trecut o poveste careia, pana acum, nu i-am dat importanta. Cineva a afirmat, la un moment dat, ca sefii au trei copii. Ca ar mai exista un baiat, Vali, pe care parintii sai l-ar fi renegat. Istoria asta am auzit-o de cateva ori, de la mai multe persoane. Cei care par sa cunoasca aceasta chestiune spuneau ca fiul renegat este un betiv si ca se ocupa cu lucruri necurate, de aceea domnul Erbasu nu ar mai fi vrut sa stie nimic de soarta lui. Un lucru vreau sa va spun - mi se pare ciudat ca doamna Erbasu nu vrea sa stie de soarta acestui copil. Am vazut cu ochii mei ca aceasta femeie este in stare de orice pentru copiii ei.

  • Cum e sa fii angajat la Erbasu?

    Despre morti, numai de bine. Noi, ca angajati, l-am admirat intotdeauna pe domnul Erbasu. Stiu ca facea afaceri legale. Se invarteau sume foarte mari. Avea foarte multe contracte in derulare. Stiu ca multi dintre clientii firmelor aveau sa plateasca sume uriase, sume pentru recuperarea carora patronul intampina multe greutati. Eu sunt un pion foarte mic in aceasta afacere, de aceea nu va pot da informatii foarte concrete cu privire la aceste afaceri. Ceea ce va pot spune este din auzite. Lumea vorbeste in firma. Am auzit ca a venit Politia si Garda Financiara (n.r. - Autoritatea Nationala de Control) si au ridicat niste documente din contabilitate. Domnul Erbasu era un om foarte ocupat, de aceea unele afaceri mai putin complicate erau preluate de doamna Erbasu. Aici, ea angajeaza, ea da afara, ea stabileste ce salariu primeste unul sau altul.
  • ×
    Subiecte în articol: observator erbasu