x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mistria fermecata

Mistria fermecata

20 Apr 2004   •   00:00

Comuna doljeana Cerat a devenit punct de atractie datorita ingeniozitatii unui zidar din localitate.

Inspirat de statuia lui „Mihai Viteazul", amplasata in Piata Prefecturii din Craiova, si din dorinta de a intra in istoria comunei natale, Gheorghe Grigore, de 66 de ani, a ridicat in fata propriei case o copie a momumentului. Fara a avea studii de specialitate si fara nici un plan, zidarul Gheorghe Grigore, poreclit acum mesterul Manole din Cerat, a lucrat trei luni ca sa ridice statuia ce are o inaltime de sapte metri. Cum gospodaria lui nea Grigore este situata pe marginea drumului european care leaga municipiile doljene Craiova si Calafat, nu putini sunt trecatorii care, vazand statuia, opresc pentru a se fotografia cu ea.

Constructia

Monumentul, care il infatiseaza pe Mihai Viteazul cu securea de razboi in mana, pe cal, nu a fost sculptata, ci zidita. „Are sapte metri inaltime cu totul. Am turnat mai intai postamentul, dupa care m-am urcat pe el si am montat un schelet de fier in forma de cal, sudat bucata cu bucata. Apoi am inceput sa torn ciment si sa nivelez doar cu mistria", povesteste Gheorghe Grigore. Cele mai dificile aspecte ale creatiei au fost legate de fixarea picioarelor calului pe soclul statuii. Urmatorul „hop", dar si cel mai important, a fost turnarea cimentului pe scheletul de fier, astfel incat sa ia forma unui cal, adauga „mesterul Manole" din Cerat. Batranul spune ca l-a ales pe Mihai Viteazul pe motiv ca „a fost domnitorul cel mai apropiat de olteni, primul care a incercat sa infaptuiasca unirea tuturor romanilor".

Neincredere

Localnicii s-au aratat, initial, neincrezatori in sansele de reusita ale lui nea Grigore si au luat totul in ras. Pana si fiul zidarului, Gina Grigore, l-a rugat sa inceteze: „Radea tot satul de noi. La inceput, nu semana deloc si lumea radea de se crucea". Localnicii sunt insa acum mandri de realizarea mesterului si de faptul ca Ceratul a devenit punct de atractie datorita statuii lui nea Grigore. „Este ceva unic. Nu am mai vazut asa ceva la tara, in vreo comuna.

Numai la oras se fac statui si acelea se pun in locuri publice, dar in curtea unui om nu am mai vazut o statuie", spune Daniel Lapadat, localnic.

Planuri

Incurajat de succesul reusitei sale, nea Grigore spune ca va utiliza tot spatiul din fata casei sale pentru ridicarea altor statui. „Mesterul Manole" din Cerat nu mai vrea sa ridice statui ale domnitorilor, ci sa imortalizeze in ciment animale impunatoare, precum ursi sau lei.

×
Subiecte în articol: observator grigore