x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitropolia Moldovei vrea ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie

Mitropolia Moldovei vrea ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie

13 Mar 2013   •   13:41
Mitropolia Moldovei vrea ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, plănuieşte să iniţieze o acţiune de sensibilizare a oficialităţilor, întrucât se doreşte ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie a Româ­niei, scrie Ziarul de Iaşi. Mai mult, se doreşte ca în legea fundamentală a ţării să fie subliniat rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului ro­mân, dar şi rolul pe care Biserica Orto­doxă Română (BOR) l-a avut în istoria ţării.
 
Conform informaţiilor oferite de Bi­roul de Presă al Arhiepiscopiei Ia­şilor, în Constituţie trebuie evidenţiată inclusiv necesitatea predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor în afara graniţelor.

Lucian Dîrdală, politolog, afirmă că introducerea în textul constituţional a unor referiri la divinitate este binevenită, în condiţiile în care se reflectă un fundament important al identităţii noastre colective, dar fără ca aceste prevederi să poată legitima politici discriminatorii faţă de liber-cugetători sau faţă de practicanţii altor religii decât cea majoritară. „Pe de altă parte, orice referire la divinitate trebuie armonizată cu principiul suvera­nită­ţii populare şi cu cel al separaţiei între Biserică şi stat. Teme precum agenda drepturilor individuale, defi­nirea familiei sau studiul religiei în şcoală variază în timp ca formă şi in­tensitate de manifestare, astfel că trebuie evitată situaţia în care angajamentul nostru de azi ar restrânge li­bertatea de opţiune a generaţiilor vii­toare“, a explicat pentru Ziarul de Iaşi Lucian Dîrdală.
 
Printre hotărârile Sinodului se mai numără intensificarea misiunii în zonele în care au apărut persoane sau mişcări eterodoxe, dar care activează sub aparenţa unui cult ortodox şi analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional - religioasă în judeţele din regiu­nea Mitropoliei, în perioada 1992 - 2011.

×