x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza: Biserica nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza: Biserica nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca

16 Apr 2014   •   16:33
Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza: Biserica nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca

 Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a declarat azi că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credincioşi 'Sfântul Ardealului'. Mai mult, mitropolitul Ardealului mărturiseşte că 'ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare'. ÎPS Laurenţiu recunoaşte că întâlnirile sale cu părintele Arsenie Boca au fost 'providenţiale'.

Arsenie Boca este căutat tot mai mult şi de tot mai mulţi creştini. Unii nu au nicio reţinere în a săruta copacul din vecinătatea mormântului său, unde cineva a scrijelit în urmă cu ani de zile, un semn al crucii, fără să fie nimic sfânt acolo, alţii aruncă bani în pârâul ce trece prin curtea mănăstirii Prislop sau la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde există o fântână a părintelui, confundând astfel această fântână cu Fontana di Trevi din Roma, unde se spune că dacă arunci o monedă, ţi se îndeplineşte o dorinţă. Mitropolitul Ardealului îndeamnă însă pe toată lumea să-l caute pe Dumnezeu, căutându-l pe Arsenie Boca, aşa cum acesta a lăsat scris în cărţile sale şi cum le-a spus tuturor pe care i-a întâlnit, multora schimbându-le viaţa cu sfaturile sale.


“Sunt două fenomene care se petrec acolo şi nu numai la Prislop, pe unde a fost părintele, ci şi pe la Sâmbăta, unde e fântâna părintelui, avem obiecte care ne amintesc de el. E altarul unde slujim. Există o pietate a credincioşilor, un respect, o preţuire faţă de această personalitate. Pentru că el e deocamdată o personalitate a bisericii, care a trecut printr-o vreme dificilă, a trecut prin toate restricţiile societăţii, dar a reuşit să facă o mulţime de ucenici, vorbind în sensul acesta, duhovnicesc. După moartea sa, mulţi vin acolo, la Prislop şi e firesc (…) Sunt două fenomene, un fenomen firesc, al oamenilor credincioşi, al oamenilor echilibraţi, care nu se duc acolo nici să arunce un ban undeva, ca să câştige nu ştiu ce, nici să îşi pună un pomelnic ca să aibă un folos imediat, ci se duc pentru bucuria de a face un pelerinaj la un loc binecuvântat, la o mănăstire care e un loc sfinţit şi sfinţitor şi se întorc cu bucuria aceasta, a unui pelerinaj, cu atât mai mult, dacă se duc într-o zi de sărbătoare şi sunt atâtea mii de oameni acolo, toate acestea sunt nişte lucruri fireşti pe care Dumnezeu le binecuvântează şi la care contribuie şi personalitatea respectivă (a părintelui Arsenie Boca n.r.). A doua categorie sunt curioşii şi între aceştia şi curiozitatea are două nuanţe. Cei care doresc să caute peste tot, poate nu sunt mulţumiţi de ce au găsit, dar vor să găsească ceva mai mult. Mai sunt şi curioşii care vin indecent îmbrăcaţi, care vin fără niciun fel de sentiment, care sunt totuşi atinşi de curentul acesta spiritual, simt ei că e ceva deosebit de discoteca de noapte”, a declarat IPS Streza pentru Agerpres.

“Biserica nu se opune (canonizării n.r.). Noi respectăm slujirea pe care a avut-o el. Noi îl cinstim şi la Sâmbăta o să facem un parc în faţa altarului făcut de dânsul, acolo cine vrea poate să stea. Deja am pus piatra de temelie şi pentru o bisericuţă, un schit la izvorul părintelui, o fântână a părintelui. La Sâmbăta, mai există sus o chilie săpată în piatră, va trebui să controlăm fenomenele acestea, să fie cu o rânduială. Acolo s-a apucat unul la fântâna părintelui, a pus nişte bănci şi lua banii oamenilor că stăteau pe bancă şi i-am spus: Măi nene, dacă iasă o dată părintele la tine, pe unde fugi? Ce faci?”, explică IPS Streza.

IPS Streza:

“Părintele Arsenie a fost un om care nu a acceptat compromisul şi le-a spus lucrurilor pe nume şi atunci când a trebuit să facă închisoare pentru asta.”

×