x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "N-au crezut ca rezist 12 ani"

"N-au crezut ca rezist 12 ani"

01 Iun 2004   •   00:00
"N-au crezut ca rezist 12 ani"

Dosarul Tundrea va fi judecat de un alt complet de judecata la o alta instanta din tara, daca Inalta Curte de Casatie si Justitie va aproba cererea de stramutare solicitata de Marcel Tundrea.

GABRIELA MLADIN

La ultimul termen de judecata desfasurat la Tribunalul Gorj, saptamana trecuta, Tundrea a solicitat un nou termen pana cand judecatorii de la Bucuresti se vor pronunta asupra cererii sale de stramutare a cauzei. Asta in conditiile in care procurorul de sedinta se pregatise sa ceara exhumarea cadavrului victimei, Mioara Gherasie, pentru a stabili daca probele inaintate spre expertizare sunt veridice. In acest moment, exista suspiciunea ca tampoanele de pe care s-a recoltat profilul ADN sa fi fost inlocuite de la dosar. Proba ADN l-a pus in libertate pe Marcel Tundrea dupa 12 ani petrecuti dupa gratii, fiind arestat sub acuzatia de viol si omor calificat.

In urma cu doua saptamani, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a recomandat lui Marcel Tundrea, prin intermediul unui comunicat, sa stramute judecarea cauzei de la instanta din Gorj.

"Ma legau de calorifer si ma bateau"

Marcel Tundrea povesteste cu amaraciune despre bataile primite, la Targu-Jiu, de la colonelul de politie Emanoil Ghimis (in prezent pensionar).

  • Jurnalul National: Unde ati fost batut?

    Marcel Tundrea: Aici, la Targu-Jiu.

  • Cine v-a batut?

    Colonelul Ghimis.

  • Cum a fost?

    Cum sa fie, au metoda lor, te leaga de calorifer cu catusa si dau in tine.

  • Cat timp ati luat bataie?

    Pana se satura.

  • Va batea in celula?

    Nu, ma lua din celula si ma ducea intr-un birou. I-am aratat ca poate sa-mi faca orice, pentru ca nu am scos nici o vorba. Eu nu am recunoscut, nu puteam recunoaste.

  • De cate ori va aplica aceasta bataie?

    Ma ancheta la doua-trei zile. Timp de vreo doua luni. Apoi a primit ordin de la procurorul Diaconescu sa nu mai dea.

  • Colonelul Ghimis va ancheta…

    Eu lui Ghimis nu i-am dat nici o declaratie, el vroia sa spun cum am omorat-o si am violat-o. Asta poate este scaparea lui, sa spuna ca nu mi-a luat declaratie, dar el numai atat ma intreba cum am violat-o si am omorat-o.

  • In camera erati numai dumneavoastra cu el?

    Da, pai lucrurile astea nu se fac cu martori.

  • Politistul Mirulescu nu v-a batut?

    Acela a vrut de prima data sa ma bata, dar maiorul Mares statea in birou si mi-a zis sa scriu ce am facut de luni pana luni. Si am inceput sa scriu, cand am ajuns la marti, Mirulescu mi-a spus "ba, scrie cum ai omorat-o". Atunci m-am ridicat de pe scaun. A venit si a vrut sa ma loveasca cu capul. A intervenit maiorul Mares si i-a scos pe toti afara. Am ramas eu cu el si m-a bagat intr-o cusca unde am stat trei zile si trei nopti, intr-o camera a ofiterului de serviciu, si s-a dat ordin special sa nu ma scoata din cusca.

  • Cum v-ati pierdut dintii?

    Pai, Ghimis mi-a tras un pumn in gura si mi-a cazut dintele din fata si ceilalti s-au dus pe parcurs. Dar coastele? Atunci nu stiu cu ce m-a lovit. Cu pumnul nu simteam, parca ma mangaia, dar avea un baston de cauciuc. Ce avea in el, nu stiu, simteai o arsura. Apoi, dupa o lovitura puternica iti amortea nervul. Putea el sa dea in nestire, ca nu mai simteai nimic. Il enerva ca nu ma plangeam. Cand ma duceam la camera, era teroare, dupa o jumatate de ora nu am mai putut respira. Mi s-a umflat partea stanga si a venit un medic. M-a chemat intr-un birou si doctorul, il loc sa ma consulte, a scos din buzunar fotografiile cu Mioara moarta. Procurorul Diaconescu, prezent in birou, m-a intrebat de ce sunt asa rosu la fata. El o fi crezut ca am vazut pozele si gata m-au prins. Le-am spus "cum sa nu fiu, Domne, cand ma omoara Ghimis ca pe un caine?!". Atunci Diaconescu a spus sa nu ma mai bata ca s-ar putea sa nu fie eu autorul. Dupa o saptamana, am fost la prelungirea mandatului la Tribunal si judecatorul m-a intrebat cine m-a batut. Eu am spus ca Ghimis. Am impresia ca medicul a facut un proces-verbal, dar acela a disparut de la dosar.

  • V-a tratat vreun doctor pentru fracturile de la coaste ?

    Nici vorba, coastele s-au sudat asa. Cred ca doreau sa mor in puscarie sa scape de mine. Au crezut ca nu rezist 12 ani.
  • ×
    Subiecte în articol: observator ghimis