x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nigeria / Românul răpit de piraţi a fost eliberat

Nigeria / Românul răpit de piraţi a fost eliberat

de Ovidiu Ciutescu    |    26 Apr 2009   •   00:00

După mai bine de trei luni de când a fost răpit de la bordul unui petrolier sub pavilion panamez, românul Niculae Popa a fost pus în libertate. Chiar dacă afirmă că a fost bine tratat în captivitate, această experienţă traumatizantă îl face pe tehnicianul de 48 de ani să nu îşi mai dorească să se întoarcă niciodată în această ţară, scrie cotidianul nigerian Vanguard.



Povestea lui Niculae Popa a fost preluată în Europa de cotidianul britanic The Guardian care îi dedică un amplu articol. "Părând palid şi traumatizat, bărbatul în vârstă de 48 de ani, tată a două fiice, a declarat prin intermediul unui interpret că a fost hrănit cu delicatese locale în timpul detenţiei. Cu toate acestea el nu vrea să mai audă de Nigeria".  Originar din comuna Negru Vodă, judeţul Constanţa, Popa a fost capturat în la 21 ianuarie 2009. În acea zi, mai mulţi bărbaţi înarmaţi, aflaţi la bordul unui ambarcaţiuni rapide au atacat petrolierul MT Meredith, aflat sub pavilion panamez, pe Bonny Fairway Buoy, rută folosita frecvent de vasele ce transportă produse petroliere.

Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului, principalul grup militant din regiune, care atacă frecvent interesele sectorului petrolier, a precizat că atacul aparţine unuia dintre grupurile sale afiliate, notează Agerpres. Delta Nigerului, regiune bogată în zăcăminte de petrol în sudul Nigeriei, este în mod frecvent scena unor violenţe comise de grupuri înarmate. Cel mai adesea, ostaticii sunt repuşi în libertate după câteva zile sau săptămâni, în urma achitării unei răscumpărări.

Vanguard scrie că bărbatul a fost predat ambasadorului României în Nigeria, Marian Pârjol, de către forţele de securitate, după ce fusese abandonat vineri dimineaţa de către un grup de bărbaţi înarmaţi. Pârjol a descris răpirile drept o problemă globală şi şi-a exprimat regretul în privinţa numărului mare număr de răpiri din Nigeria, fapt ce afectează imaginea ţării. Chiar şi în aceste condiţii, arată The Guardian, diplomatul şi-a anunţat dorinţa de a consolida relaţiile cu Nigeria şi a lăudat eforturile făcute de autorităţi pentru a-l elibera pe român.

×
Subiecte în articol: observator