x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ninsoare la Harghita Băi. Localnicii pun fenomenul pe seama Sfinţilor de Gheaţă

Ninsoare la Harghita Băi. Localnicii pun fenomenul pe seama Sfinţilor de Gheaţă

27 Mai 2013   •   12:13
Ninsoare la Harghita Băi. Localnicii pun fenomenul pe seama Sfinţilor de Gheaţă

Termometrele au arătat zero grade, luni dimineaţă, la Harghita Băi, unde a început să ningă, localnicii punând aceste fenomene meteorologice pe seama Sfinţilor de Gheaţă.

Localnicii spun că sunt surprinşi de aceste fenomene meteorologice, întrucât nu se întâmplă prea des să ningă la sfârşitul lunii mai.

"Ieri după-amiază (duminică - n.r.) a dat grindină şi a albit totul în jur, iar astăzi de dimineaţă, pe la 7.00, a început să ningă. Termometrul a arătat zero grade Celsius", a spus Kristaly Peter, proprietarul unei pensiuni din staţiunea Harghita Băi, potrivit Mediafax.

Oamenii pun grindina, ninsorile şi vântul tăios pe seama Sfinţilor de Gheaţă - Orban, Pongrac şi Bonifac -, care sunt înscrişi în calendarul catolic până în 25 mai şi de a căror "mânie" sperau că au scăpat.

Potrivit credinţei populare, cei trei sfinţi sunt aducători de gheaţă, iar agricultorii se tem de "mânia" lor şi mulţi dintre ei nu însămânţează înainte de 25 mai.

Conform reprezentanţilor de la Staţia Meteo de pe Muntele Harghita, în jurul orei 7.00, termometrele au indicat zero grade Celsius. De asemenea, la Miercurea Ciuc s-au înregistrat, luni dimineaţă, 7 grade Celsius, la Topliţa 4,6 grade, iar meteorologii de la Staţia Meteo Bucin au consemnat o minimă de 1,5 grade Celsius.

Minima absolută a lunii mai în judeţul Harghita a fost de minus 7,7 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 2007, în Miercurea Ciuc.

×