x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi detalii terifiante despre cianurile de la marginile Bucurestiului, depozitate la Groapa de gunoi Glina

Noi detalii terifiante despre cianurile de la marginile Bucurestiului, depozitate la Groapa de gunoi Glina

25 Iul 2017   •   14:50
Noi detalii terifiante despre cianurile de la marginile Bucurestiului, depozitate la Groapa de gunoi Glina

Procurorii susțin în rechizitoriu că deșeurile cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina, fiind foarte periculoase, aveau un regim aparte și nu puteau fi depozitate la nici un depozit din România. Aceștia mai susțin că deșeurile depozitate la groapa de gunoi Glina sunt caracterizate de proprietatea de pericol H14 „ECOTOXIC”, care prezintă RISCURI IMEDIATE SAU ÎNTÂRZIATE PENTRU UNUL SAU MAI MULTE SECTOARE DE MEDIU.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  a dispus trimiterea în judecată a firmei Global Eco Center din Iași și a administratorului acesteia, Vasile Tofan, capul de acuzare fiind constituit de neluarea măsurilor de eliminare a deșeurilor, fapta incrimată fiind legată de scandalul deșeurilor cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina.

Global Eco Center Iași a ajuns la Câmpulung în urmă cu opt ani, în baza unei relații contractuale cu Landmark Management, firma care a cumpărat fosta platformă ARO. Practic, societatea din Iași administrată de către Vasile Tofan s-a ocupat atunci de eliminarea deșeurilor rămase la uzina de automobile. Numai că, potrivit anchetatorilor, în acel proces de ecologizare nu s-au respectat procedurile legale. ,,(...) inculpatul Tofan Vasile a dispus, condus și coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligațiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanțelor periculoase din șlamurile provenite din secția de galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deșeuri stabilizate și a dispus transportarea acestora la depozitul de deșeuri nepericuloase Glina, în condițiile în care caracteristicile fizico-chimice ale deșeurilor depășeau cu mult valorile limită ale criteriilor de levigabilitate (n.n. însușirea de a putea fi separat prin antrenare, sub formă de suspensie, într-un lichid și prin sedimentare succesivă) pentru toate categoriile de deșeuri acceptate la toate depozitele de deșeuri din România, indiferent de categoria acestora", se precizează în rechizitoriul întocmit de către procurorii Înaltei Curți. Se mai specifică faptul că prin aplicarea necorespunzătoare și/sau incompletă a procedurilor de tratare a deșeurilor periculoase s-au obținut nămoluri/șlamuri cu conținut de substanțe periculoase caracterizate de proprietatea de pericol H 14 - ,,Ecotoxic" - deșeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori intârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător și care nu puteau fi depozitate în țara noastră, așa cum specificau prevederile legale.

Mai mult, Tofan este acuzat și că ar fi încercat să evite prevederile legale în domeniu. Procurorii au descoperit că acesta nu a respectat procedurile de prelevare a probelor de deșeuri pentru analizele fizico-chimice, că a trimis la ICIM București o probă prelevată din alte deșeuri decât cele transportate la depozitul Glina și că amesteca deșeurile la locul de tratare și depozitare. Pentru aceste fapte, Vasile Tofan și Global Eco Center au fost trimiși în judecată sub acuzația de săvârșire a infracțiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, prevazută de art. 98 alin. 5 lit. b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată și completată, privind protecția mediului.

Prefectul de Argeș a dispus efectuarea unui control la fosta platformă ARO, acolo unde incă mai sunt depozitate peste 3.000 de tone de deșeuri periculoase apartinând firmei Global Eco Center. Dacă la prima inspecție se constatase evacuarea a circa 30 de tone de substanțe periculoase, la următoarea inspecție Tofan a mai scos 120 de tone de deșeuri, ca urmare a unui control al Garzii Naționale de Mediu. Potrivit unuia dintre componenții comisiei de control, Auraș Ghiță, șeful Poliției Locale Câmpulung, patronul de la Global Eco Center, Vasile Tofan, a cerut în acea perioadă o reeșalonare a programului de evacuare a deșeurilor periculoase dar acest lucru nu a fost acceptat de către Agenția pentru Protecția Mediului. Potrivit graficului, Tofan trebuia să elimine trimestrial între 315 și 470 de tone de deșeuri. Aceste cantități de deșeuri cu cianuri de la platforma ARO Câmpulung urmau să fie transportate la marginea Bucureștiului, la groapa de gunoi Glina, de către Global Eco Center, în înțelegere cu ECOREC, care o administrează.

Nu se știe exact pînă în prezent ce cantitate de deșeruri cu cianuri a fost transportată lângă București dar sunt evidențiate exact ieșirile de deșeuri periculoase de la platforma ARO Câmpulung. Întâmplător, unul dintre transporturi a fost filmat de către un cetățean și în acest fel a fost descoperită întreaga rețea formată din Global Ece Center – Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina și funcționari ai Garzii de Mediu din Câmpulung.

Deșeurie ecotoxice periculoase H-14 au fost amestecate cu mii de tone de deșeuri menajere provenite de la populație, contaminând tot corpul de deșeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafață și pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populatiei, asa cum spun procurorii în rechizitoriu.

Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deșeuri menajere și provenite din construcții  și nu avea dreptul să primească aceste deșeuri cu cianuri având potențial ecotoxic H14. Ca urmare, acest amestec a transformat deșeurile menajere în deșeuri ecotoxice periculoase care nu întruneau condițiile de a fi depozitate la niciun depozit de deșeuri din România și, în consecintă, nici la groapa de gunoi Glina.

Groapa de gunoi Glina nu deține Acord de Mediu pentru deșeuri toxice și cianuri, nu deține Autorizație de Gospodărire a Apelor pentru deșeuri cu cianuri în amestec cu deșeuri menajere, ANRSC nu a acordat licență pentru deșeuri ecotoxice iar Direcția de Sănătate Publică nu a dat aviz pentru un depozit de deșeuri menajere în amestec cu cianuri.

Pentru această infracțiune de mediu produsă la groapa de gunoi Glina, care a pus și continuă să pună în pericol sănătatea publică, funcționarii publici care aveau responsabilitatea conform funcțiilor deținute, în acest caz grav de poluare, au acționat în următorul mod: pentru Global Eco Center, Agentia de Mediu Câmpulung, la solicitarea Gărzii de Mediu, a dispus anularea Autorizatiei de Mediu pentru această firmă iar patronul acesteia a fost trimis în judecată. Pentru Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina,  a fost dispusă recent suspendarea activității dar pe tema expirării valabilității Autorizației Integrate de Mediu însă nu a fost dispusă niciodată anularea Autorizației Integrate de Mediu, ca în cazul societății din Campulung, pentru depozitarea deșeurilor periculoase, ecotoxice, cu cianuri. În acest fel, groapa de gunoi Glina, contestând procesul verbal al Garzii de Meidiu, își continuă activitatea nestingherită sub nasul autorităților iar poluarea continuă să își facă efectele. Măsura corectă pe care autoritățile de mediu trebuiau să o aplice presupunea sancțioarea prin anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depozitarea deșeurilor în amestec cu cianuri la groapa de gunoi Glina.

Ceea ce este și mai grav este faptul că pe site-ul Agentiei pentru Protecția Mediului Ilfov a fost publicată procedura de prelungire a Autorizației de Mediu pentru groapa de deșeuri Glina iar primul pas în acest sens a fost făcut prin anunțul în care se spune negru pe alb că în cadrul ședintei CAT din 30.05.2017 a fost decisă continuarea procedurii pentru eliberarea Autorizației de Mediu. Auzind această veste cetățenii afectați care trăiesc în mizerie lângă groapa de gunoi Glina au spus că așa ceva nu se întâmplă nici în cele mai înapoiate țări din lume, să fie negociată și vândută sănătatea oamenilor.

Situația acesta demonstrează ceea ce noi am văzut până acum doar în filmele cu mafia transportului de substanțe toxice și anume că este extrem de dificil să scapi de deșeurile toxice după ce ele s-au strâns în cantități uriașe dar și faptul că pentru unii operatori cu astfel de substante, singurul Dumnezeu este banul: nu contează că otrăvesc locurile în care trăiesc mii sau zeci de mii de oameni, nu contează că pun în pericol viața acestora, contează doar banii mulți pe care îi încasează. La groapa de gunoi Glina, dacă nu ar fi existat acea filmare a unui cetățean ar fi continuat și acum să se strângă cantități uriașe de subsanțe periculoase și cianuri, totul în mare secret, fără știrea localnicilor, a presei, fără știrea unor funcționari publici și doar această întâmplare a făcut să iasă la iveală toate neregulile comise de Tofan împreună cu cei de la groapa de gunoi Glina.

Proprietarii platformei de la ARO Câmpulung, societatea Global Eco Center, au făcut apel la președintele Klaus Iohannis, transmitând în acest sens un memoriu și se pare că lucrurile s-au mișcat iar problemele cetățenilor din Câmpulung s-au rezolvat în mare parte.

Cetățenii afectați care sunt în prima linie în războiul cu cianurile de la marginea Bucureștiului solicită în mod public funcționarilor cu putere de decizie să ia măsuri urgente pentru:

  • protejarea pânzei freatice care poate transporta la distanțe mari compuși ai deșeurilor eco-toxice H 14;
  • obligarea societății Ecorec care administrează groapa de gunoi Glina la ecologizarea și închiderea acesteia;
  • anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru groapa de deșeuri Glina ca urmare a depozitării deșeurilor în amestec cu cianuri, așa cum au făcut funcționarii din Câmpulung, anulând Autorizatia de Mediu pentru Global Eco Center, societatea care a transportat deșeurile cu cianuri la marginea Bucureștiului;
  • întreruperea imediată a procedurii de eliberare a unei noi Autorizații Integrate de Mediu și aducerea urgentă la cunoștința publicului a acestei măsuri.

Despre Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranța și protecția mediului și reprezintă interesele comunității locale din localitățile Glina și Popești-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniți de la groapa de gunoi Glina și apără cetățenii de abuzurile comise pe seama sănătății acestora.

Experiența consolidată a membrilor Asociației A.E.D.E  în cadrul altor asociații au dus la obținerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecția mediului.

A obținut un prim succes privind identificarea funcționării fără Autorizație de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Națională de Mediu a efectuat o acțiune de control la depozitul de deșeuri Glina și a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității operatorului economic.

 

 

×
Subiecte în articol: groapa de gunoi glina