x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nouă din zece romani cred că situaţia economiei naţionale este proastă. Românii aşteaptă de la Guvern măsuri anticriză

Nouă din zece romani cred că situaţia economiei naţionale este proastă. Românii aşteaptă de la Guvern măsuri anticriză

23 Iul 2013   •   19:03
Nouă din zece romani cred că situaţia economiei naţionale este proastă. Românii aşteaptă de la Guvern măsuri anticriză

Pesimismul domina societatea romaneasca. 9 din 10 romani cred ca situatia economiei nationale este proasta, potrivit rezultatelor Eurobarometrului transmis catre caleaeuropeana.ro de catre Comisia Europeana, pe baza studiilor realizate in statele membre in primavara acestui an. Media UE este de 72 la suta. Doar 8 la suta cred ca economia tarii merge bine, in timp ce media UE este de 26 la suta.

Trendul este asemanator si in privinta gospodariei proprii. Astfel, 58 la suta dintre romani spun ca situatia financiara a familiei este proasta, fata de media europeana de 35 la suta. Doar 39 la suta dintre romani cred ca au o situatie buna a gospodariei, fata de o medie europeana de 63 la suta.

Pentru urmatoarele 12 luni, 19 la suta dintre romani cred ca situatia economica a tarii se va imbunatati, in timp ce 44 la suta cred ca va ramane aceeasi iar 31 la suta cred ca se va inrautati. Procentele sunt sensibil egale cu cele ale asteptarilor la nivel UE. Romanii sunt ceva mai optimisti in privinta revenirii economiei UE – 27 la suta, fata de o medie europeana de 18 la suta. In acelasi timp, 73 la suta dintre europeni cred ca situatia economica la nivel european va ramane la fel sau se va imbunatati, in timp ce doar 53 la suta dintre romani cred asta. Aproape 20 la suta dintre romani nu stiu ce sa creada in legatura cu acest subiect, semn de deruta.

In ceea ce priveste propriul loc de munca, romanii sunt ceva mai optimisti decat media europeana – 19 la suta, fata de 17 la suta la nivel UE cred ca in urmatoarele 12 luni situatia va fi mai buna. Pe de alta parte, 41 la suta dintre romani – fata de 61 la suta, media UE - cred ca locul de munca nu va suferi vreo modificare, iar 17 la suta cred ca va fi mai rau. 

Articolul complet pe caleaeuropeana.ro.

×
Subiecte în articol: eurobarometru economia romaneasca sondaj