x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar fi ajuns în România. Dr. Apostolescu: La începutul săptămânii vom vedea dacă este noua tulpină

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar fi ajuns în România. Dr. Apostolescu: La începutul săptămânii vom vedea dacă este noua tulpină

03 Ian 2021   •   12:44
Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar fi ajuns în România. Dr. Apostolescu: La începutul săptămânii vom vedea dacă este noua tulpină

UPDATE: 

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a anunțat Ministerul Sănătății.

La Institutul Matei Balș o persoană este suspectă că s-a infectat cu noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie. Potrivit lui Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum, iar zilele următoare să va face secvențierea, care va confirma sau infirma suspiciunea.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Noua tulpină din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată în România. Este vorba despre o persoană care s-a întors din Regatul Unit.

Bărbatul s-a internat pe data de 1 ianuarie la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din București, după ce a manifestat simptome specifice.

Testele inițiale arată că acesta este infectat cu noua tulpină, cu 70% mai contagioasă decât forma originală de COVID-19.

Însă nu există încă o certitudine cu privire la acest lucru, fiind așteptate rezultate detaliate zilele următoare, potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului, Cătălin Apostolescu. 

"În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele pe care le știam până acum.

Zilele următoare se va face secvențierea, să vedem dacă se confirmă noua tulpină. 100% nu avem această certitudine. Nu avem date că au fost diferențe semnificative în manifestări clinice față de vechea tulpină.

La începutul săptămânii, luni sau marți, vom vedea dacă este noua tulpină. Vorbim deocamdată de două probe, nu de pacienți.

Vom corela datele de laborator cu cele clinice și vom pune lucrurile cap la cap. Știu doar că e vorba de două probe, care au ieșit diferite", a spus Apostolescu.

Mediafax

 

×
Subiecte în articol: COVID noua tulpina