x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu e pacaleala - Gaze mai scumpe si pe abonament

Nu e pacaleala - Gaze mai scumpe si pe abonament

11 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
De la 1 aprilie, se va introduce un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care va face ca romanii din sudul tarii sa plateasca mai mult decat cei din nord. Se schimba si modalitatea de plata, fiind introdus abonamentul, ca la telefon, cablu TV sau energie electrica. Incepand cu 1 iulie, pretul gazelor naturale va creste cu 5-6 procente. Scumpirile provin din negocierile cu Fondul Monetar International.
ADRIAN N. IONESCU

MODIFICARI. Romanii din sudul tarii vor plati mai mult decat cei din jumatatea de nord. Sistemul se modifica radical, pretul final, la consumator, fiind compus dintr-o componenta fixa - abonamentul - si una variabila, dependenta de cantitatile consumate. Si una, si cealalta vor fi diferite in functie de compania distribuitoare si de clasa in care se incadreaza abonatul respectiv in functie de consum, a anuntat ieri Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

DIFERENTELE. Exista clienti casnici, putini, ai unora dintre cei 23 de distribuitori autorizati, care platesc abonamente coborand pana la 3.700 lei pe zi. Pentru covarsitoarea majoritate a consumatorilor casnici, cei care consuma mai putin de 2.400 de metri cubi pe an, abonamentul va costa 4.500 de lei/zi. ANRGN n-a mai facut insa nici o diferenta intre Distrigaz Nord, care opereaza in 20 de judete din jumatatea de nord a tarii, si Distrigaz Sud, care furnizeaza gaze naturale in jumatatea de sud. Acestea, impreuna, acopera 97% din consumul tarii. La abonamentul de 4.500 de lei/zi, Distrigaz Sud va adauga pretul (fara TVA) 5.117.481 lei/1.000 metri cubi consumati de un abonat casnic, iar Distrigaz Nord, 4.808.290 lei/1.000 mc. Pentru romanii din sudul tarii scumpirea medie anuala este de 25%, iar pentru cei din nord, de 19,1%, dar cifrele vor creste la 1 iulie, cu 5%-6%.

Pentru Asociatiile de Proprietari, care consuma intre 2.400 si 12.400 mc pe an, abonamentul va fi de 10.000-12.000 lei pe zi.

SISTEMUL Noile reglementari sunt corecte economic si necesare pentru liberalizarea pietei, in care activeaza distribuitori privati, care au costuri diferite. ANRGN recunoaste sau nu costurile de operare diferite ale diferitilor distribuitori si investitiilor acestora. Astfel, "clientii Distrigaz Sud platesc mai mult pentru ca intretinerea si investitiile in Bucuresti sunt mai scumpe decat, de pilda, in Radauti", explica Stefan Cosmeanu.

In plus, scumpirile provin si din cerinta FMI ca pretul mediu al gazelor din productia autohtona sa creasca anul acesta cu 30 de dolari, pana la 90 de dolari/ 1.000 metri cubi.

CONTRACTE
In practica, principiile se amana, partial, cand se poticnesc de intrebarea: "Pentru ce platim abonament?". Pentru accesul la retea, spun oficialii. Dar daca din retea nu mai vine gazul, din cauza unor reparatii sau pentru ca, din diferite motive, presiunea scade? "Studiem modalitatile prin care, probabil de la 1 iulie, distribuitorii sa fie obligati contractual la plata unor despagubiri", raspunde presedintele ANRGN. "Introducerea unor clauze penalizatoare nu a fost posibila acum, pentru ca, de pilda, ar trebui actualizate contractele de transport pe care le au distribuitorii. Acestea vor expira la 30 iunie si vom putea reglementa unitar problema despagubirilor", spune Marcela Oltean, directorul general al ANRGN. Pana atunci, abonatii beneficiaza doar de scumpiri.

×
Subiecte în articol: observator