x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu Geoană a fost ținta atacurilor lui Băsescu în campania electorală din 2009, ci Voiculescu

Nu Geoană a fost ținta atacurilor lui Băsescu în campania electorală din 2009, ci Voiculescu

01 Iun 2017   •   11:04
Nu Geoană a fost ținta atacurilor lui Băsescu în campania electorală din 2009, ci Voiculescu
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 ar trebui să se ocupe nu doar de noaptea alegerilor, ci și de campania electorală. Mugur Ciuvică a dezvăluit în cartea sa "Zece ani răi" că întreaga campanie electorală a lui Traian Băsescu a avut ca obiectiv demonizarea presei independente, în primul rând a Antenei 3 și a patronului acesteia, Dan Voiculescu. Pe parcursul întregii campanii electorale din 2009, principalul adversar al lui Traian Băsescu nu a fost contracandidatul Mircea Geoană, ci Dan Voiculescu.

În 13 dintre cele 14 mitinguri la care a participat în campania electorală, Traian Băsescu s-a referit la Dan Voiculescu. În discursurile ținute la mitingurile din campania electorală din 2009, Traian Băsescu a pronunţat numele lui Dan Voiculescu de 47 de ori, aproape la fel de des ca pe cel al principalului său contracandidat la Preşedinţie, Mircea Geoană.

Traian Băsescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al României în 21 octombrie 2009. Cu acest prilej, Băsescu a ţinut un discurs de două-trei minute în care pronunţat de 3 ori numele lui Dan Voiculescu şi o singură dată numele lui Mircea Geoană. 

Într-un singur discurs, cel ținut la mitingul de la Tecuci, din 11 noiembrie 2009, Traian Băsescu a pronunţat numele lui Dan Voiculescu de 8 ori, în timp ce numele contracandidatului său direct, Mircea Geoană, a fost pronunţat doar de 3 ori. Traian Băsescu: „Dincolo de majoritatea din Parlament, a fost o presiune extraordinară generată de trusturile de presă ale mogulilor: Voiculescu sau Sorin Ovidiu Vântu. (...) La fel fac televiziunile lui Voiculescu, Vîntu şi ziarele lui Patriciu acum. (...) Probabil vă întrebaţi de ce majoritatea aceasta condusă de Geoană, Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, tot dărâmă guverne. (...) Domnul Voiculescu vrea să cumpere toate minele României. (...) Am stopat privatizările în favoarea lui Voiculescu. (...) Toată propaganda pe care o vedeţi la televiziunile lui Voiculescu ... (...) În spatele lui Geoană îi veţi găsi şi pe Hrebenciuc şi pe Voiculescu. (...) Dacă aş fi vrut acest lucru, şi Vîntu şi Voiculescu îşi obţineau ce doreau.”

În mitingurile electorale şi în declaraţiile publice din campania din 2009, Băsescu i-a adus lui Dan Voiculescu toate acuzele care i-au trecut prin minte: că e mogul, oligarh, rechin și mare magnat; că deţine un trust de presă; că este vinovat de pensiile mici şi de salariile mici din educaţie; că se întâlneşte cu oameni politici şi că vrea linişte şi compromis; că vrea să cumpere minele de sare și toate minele României; că e în spatele lui Geoană și al lui Iohannis; că este şeful majorităţii parlamentare; că are interese murdare; că ţine lucrurile pe loc; că face presiuni; că e nereformist; că l-a suspendat în 2007; că a dărâmat Guvernul Boc.

Găseşti toate dezvăluirile, confirmate acum, în cartea-eveniment, "Zece ani răi", de Mugur Ciuvică, miercuri, 7 iunie, cu  Jurnalul Naţional. Din respect pentru cititori, toate exemplarele au autograful autorului.

×
Subiecte în articol: geoană basescu voiculescu