x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu ma taia" - Castanii Sibiului, taiati de primarie

"Nu ma taia" - Castanii Sibiului, taiati de primarie

de Dan Tomozei    |    08 Iul 2006   •   00:00
"Nu ma taia" - Castanii Sibiului, taiati de primarie
MAFIA DRUJBELOR
Castanii care strajuiesc Calea Dumbravii din Sibiu, una dintre principalele artere rutiere ale orasului, vor fi taiati pe o lungime de cateva sute de metri, astfel incat sa permita largirea carosabilului. Ieri, sibienii au participat la o actiune de protest simbolica, depunand flori la cioturile castanilor deja sacrificati.

Cateva zeci de sibieni s-au adunat ieri, in jurul orei 14:00, pe artera Calea Dumbravii, din Sibiu, pentru a aduce un ultim omagiu castanilor care timp de zeci de ani au improspatat si racorit aerul, iar acum sunt doborati de administratia locala. Mana de sibieni revoltati de initiativa Primariei Sibiu de a largi artera de circulatie Calea Dumbravii a venit cu flori si lumanari, cu banderole alb-negru.

"De ce sa taie castanii? Cei mai multi sunt inca tineri. Mai rezistau inca 100 de ani!", au spus pensionarii. La sugestia lui Sebastian Muntean, grupul de initiativa a lansat site-ul www.normalitate.com si, in prima faza, a lipit pe copaci afise cu mesajul "Nu ma taia!". "Gestul nostru este unul de bun-simt. De zeci de ani castanii au devenit un simbol. Mai mult, sunt singurii care mai intretin aerul curat in aceasta zona a Sibiului. Nu protestam la adresa cuiva, ci pentru pastrarea lor. Ei nu pun in pericol viata nimanui, dimpotriva, fac bine tuturor", a spus Sebastian Muntean.

ACTIUNE. "In tacere, vom conduce pe ultimul drum acesti copaci care au purificat aerul pe care sibienii l-au respirat in ultimii mai bine de 50 de ani. Vom depune cate o floare la trunchiurile celor ramasi (pentru putin timp) in picioare si la cioturile celor care au cazut deja sub drujbele comandate de Primaria Sibiu", a adaugat Muntean.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ca apreciaza initiativa sibienilor si ca il bucura reactia lor. El s-a aratat surprins de faptul ca discutiile pe aceasta tema au aparut abia acum, la mai bine de un an de la aprobarea proiectului de largire a carosabilului de Consiliul Local.

"Ma surprinde oarecum ca acum, cand ne apucam de lucrari, apar aceste discutii", a spus primarul.

FARA SOLUTII. Johannis a precizat ca, personal, el a incercat sa gaseasca o solutie, astfel incat extinderea carosabilului sa nu afecteze si vegetatia, dar a precizat ca, din motive tehnice, acest lucru nu este posibil.

In plus, Johannis a sustinut ca responsabilii de la Directia de Parcuri l-au asigurat ca acesti copaci sunt batrani si ca oricum trebuia taiati peste doi ani.

"Oricand se mobilizeaza societatea civila este bine si nu am incercat niciodata sa ii contracarez sau sa ii opresc. Cateodata, din exces de zel, se mai exagereaza, dar asa se dezvolta o societate democratica", a spus Johannis. Primarul Sibiului a mai declarat ca, dupa finalizarea lucrarilor de largire a arterei de circulatie rutiera, vor fi plantati noi copaci.

SIMBOLUL ORASULUI
"Gestul nostru este unul de bun-simt. De zeci de ani castanii au devenit un simbol. Mai mult, sunt singurii care mai intretin aerul curat in aceasta zona a Sibiului. Nu protestam la adresa cuiva, ci pentru pastrarea lor. Ei nu pun in pericol viata nimanui, dimpotriva, fac bine tuturor" - Sebastian Muntean, unul dintre protestatari

225,24 DE HECTARE DE SPATIU VERDE
Sibiul are zone verzi care insumeaza 225,24 de hectare. Dintre acestea, cele stradale insumeaza noua hectare, iar cele din cartiere, printre blocuri, ajung la 108 hectare, completate de alte zone verzi de 35 hectare.

Acestora li se adauga spatiile verzi de dimensiuni foarte mari - Parcul Sub Arini - 19,58 de hectare, Padurea Han Dumbrava - 12,51 de hectare si Padurea Dumbrava - 41,15 hectare.
×
Subiecte în articol: observator hectare