x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NUMIRE CONTROVERSATĂ LA INTERNE /"Vulpea" bagă dihonia în PSD

NUMIRE CONTROVERSATĂ LA INTERNE /"Vulpea" bagă dihonia în PSD

de Iulia Barbu    |    11 Ian 2009   •   00:00
NUMIRE CONTROVERSATĂ LA INTERNE /"Vulpea" bagă dihonia în PSD

Numirea lui Virgil Ardelean în funcţia de director general al DGIPI a adus nenumărate reacţii pe plan politic. Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute.



Mircea Geoană a precizat pentru Mediafax că Biroul Permanent Naţional (BPN) se reuneşte mâine pentru decizii disciplinare în acest caz şi că tot atunci se va lua în discuţie şi "situaţia domnului Oprea". "Domnul Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid şi a protocolului coaliţiei", a subliniat Geoană. Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să-i retragă sprijinul politic ministrului Oprea, Geoană a spus: "Nu pot comenta. Voi convoca forul statutar al partidului şi vom lua deciziile disciplinare necesare. Numirile nu vor fi făcute decât după ce va exista o comunicare oficială, formală, sub semnătura preşedintelui PSD către primul-ministru. Aceasta este procedura stabilită". Geoană a arătat că secretarii de stat numiţi de Oprea sunt în analiza PSD şi a precizat că există posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie şi confirmaţi.

REACŢII. Fostul ministru de Interne şi vicepreşedinte PSD Ioan Rus a declarat ieri că are o părere foarte bună despre persoanele numite de Gabriel Oprea în funcţia de secretar de stat, inclusiv despre Virgil Ardelean. Vicepreşedintele PSD, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat că atât ministrul Gabriel Oprea, cât şi ceilalţi miniştri PSD s-au achitat bine de sarcini atât faţă de partid, cât şi faţă de coaliţia de guvernare PD-L-PSD. Ponta a apreciat însă că nu este benefic pentru PSD şi pentru Guvern ca numiri de persoane în diverse funcţii din structurile Guvernului să fie discutate "la televizor".

ACUZE. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat că premierul "a greşit" acceptând propunerile înaintate de ministrul Gabriel Oprea. "Premierul Emil Boc nu a fost corect, întrucât a fost o înţelegere între el şi Mircea Geoană ca toate numirile pe care le face să fie sub semnătura lui Mircea Geoană. Boc a greşit", a precizat Dragnea. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ieri pentru Mediafax că atât liderul partidului, Mircea Geoană, cât şi Liviu Dragnea au dreptate în cazul numirilor făcute de Oprea şi că mâine BPN trebuie să discute pentru a se reveni la respectarea regulilor interne.

DECIZII. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunţat vineri, după şedinţa de Guvern, numirea a patru secretari de stat în MAI, precum şi a lui Virgil Ardelean la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a ministerului, cu rang de secretar de stat. Premierul Emil Boc a semnat decizia prin care chestorul de poliţie Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea", este numit la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne. Dacă numirile de la Ministerul Administraţiei şi Internelor provoacă dezbateri publice, numirile de la alte ministere se publică direct în Monitorul Oficial. Premierul Emil Boc a semnat 23 de numiri şi zece eliberări din funcţii pentru mai multe ministere şi agenţii guvernamentale. De asemenea, a numit în funcţie 18 secretari de stat, precum şi un consilier de stat în aparatul vicepremierului.

×
Subiecte în articol: observator psd geoană oprea