x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O româncă, primul client al noii legi anticerşetorie din Danemarca

O româncă, primul client al noii legi anticerşetorie din Danemarca

de Cristian Anton    |    02 Aug 2017   •   09:41
O româncă, primul client al noii legi anticerşetorie din Danemarca
Sursa foto: Ljupco/Getty Images/iStockphoto

Un tribunal din Danemarca a condamnat o cerşetoare cu cetăţenie română la 20 de zile de închisoare şi a ordo­nat expulzarea ei din ţară. Românca este prima „victimă” a noii legislaţii mai stricte adoptate de autorităţile daneze pentru a descuraja cerşetoria agresivă. Cerşetoarea sexa­genară s-a apărat spunând că cerşeşte de 15 ani în Dane­marca pentru că are de hrănit şapte copii în România.

Judecătorul tribunalului districtual din Copenhaga care a decis condamnarea şi expulzarea româncei a ţinut cont de faptul că femeia în vârstă de 63 de ani, al cărei nume nu a fost făcut public, a mai fost atenţionată de poliţie şi a mai primit două sentinţe cu suspendare pentru cerşe­torie. Femeia nu mai are voie să se întoarcă în Danemarca timp de şase ani, potrivit deciziei instanţei. Este pentru prima dată când justiţia decide expul­zarea unui acuzat în baza noilor măsuri mai severe anticerşetorie care au fost adoptate în iunie de legislativul danez.

Cu toate acestea, şi înainte de adoptarea noii legis­laţii un tribunal danez a condamnat, în noiembrie anul trecut, în premieră pentru justiţia acestei ţări, o femeie din Slovacia la 40 de zile de închisoare şi a ordonat, în mod similar, expul­zarea ei. Avocata Lene Sejersen a menţionat că, din păcate, clienta sa nu a vrut să facă apel la această sentinţă, întrucât românca ar fi dorit să obţină o decizie a unei instanţe superioare cu privire la măsurile de expulzare a cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene.

Deranja prin contact vizual

Procuroarea Marlene Beynon a convins tribu­nalul că cerşetoarea româncă reprezintă o amenin­ţare serioasă pentru Danemarca, o condiţie ce trebuie îndeplinită pentru expulzarea unui cetăţean al Uniunii Europene, a notat publicaţia thelocal.dk. „Comportamentul ei este continuu şi sistematic, având efect negativ asupra tuturor trecătorilor care trebuie să răspundă la cerşitul ei”, a argumentat Beynon. Mai mult, potrivit acuzării, femeia „a deranjat publicul încercând să intre în contact vizual” în timp ce cerşea cu o cană în mână în faţa gării Norrebro, unde a fost reţinută. Femeia a declarat curţii că vine şi pleacă din Danemarca de 15 ani şi că cerşeşte pe străzile Copenhagăi pentru a-şi ajuta cei şapte copii din România. „Am mulţi copii acolo. Mănâncă din gunoi”, a spus românca. Alte trei persoane au fost găsite vinovate de cerşetorie marţi, de acelaşi tribunal danez, ceea ce ridică la nouă numărul persoanelor condamnate până acum în baza noii legi împotriva cerşitului.

×
Subiecte în articol: cersetoare danemarca