x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

16 Feb 2007   •   00:00
14:29 - RETINERI
HUNEDOARA. Politistii l-au prins pe barbatul acuzat, zilele trecute, ca a incendiat trei masini din municipiu.
GIURGIU. Un turc cautat pentru ucidere din culpa a fost prins de autoritatile de frontiera cand incerca sa intre in tara. 14:34 - NEGLIJENTA br>TIMIS. Mai bine de jumatate din primariile din judetul Timis au lasat fara sprijin material peste 500 de persoane care beneficiaza, in prezent, de ajutoare minime de la stat, pentru ca nu au furnizat Prefecturii datele exacte referitoare la cei in cauza, informeaza Rompres.
ARAD. Un copil de 12 ani a murit la Spitalul Judetean, medicii realizand prea tarziu ca baiatul suferea de o apendicita perforata. Baiatul a inceput sa acuze dureri mari in zona abdominala in urma cu o saptamana. Parintii spun ca l-au dus la mai multi medici, dar nici unul nu a stabilit cauza durerilor.

ANCHETA - Perchezitii in dosarul Clamparilor
Procurorii DIICOT din Bucuresti, Sibiu si Alba au facut ieri dimineata 12 perchezitii simultane la locuintele unor interlopi desprinsi din gruparea de crima organizata condusa de Ion Clamparu. Actiunile au fost derulate cu sprijinul jandarmilor de la Brigada Speciala de Interventie si al politistilor de la DGIPI si au continuat pe tot parcursul zilei. Mai multe persoane implicate au fost audiate. Ioan Clamparu este unul din cei mai cautati mafioti romani pe teritoriul Spaniei. Grupul sau a strans, din crima organizata, sume de ordinul milioanelor de dolari.

CSM - CEDO / Succesor pentru Corneliu Barsan
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat ieri procedura de desemnare a candidatilor pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intrucat mandatul magistratului Corneliu Barsan (foto) expira la 31 octombrie 2007. Pana la 15 martie, Guvernul trebuie sa desemneze, la propunerea CSM, trei magistrati care ar putea ocupa aceasta functie. Judecatorul Barsan ar putea ramane la instanta europeana inca trei ani, prelungire care se face automat daca Federatia Rusa ratifica pana in octombrie Protocolul 14 din Conventia Europeana. (Violeta Fotache)

CLUJ - Medic legist prins luand mita
Medicul legist Codrin Horea Rebeleanu, sef al Serviciului Judetean de Medicina Legala Bistrita Nasaud, este cercetat pentru luare de mita de procurorii anticoruptie Cluj si de lucratorii clujeni ai DGA. Potrivit anchetatorilor, la 25 ianuarie 2007 medicul a cerut 500 de euro de la autorul unui accident rutier care se impacase cu victima lui, pentru a-i emite un certificat medico-legal care sa nu anuleze consecintele impacarii. Amenintat cu inchisoarea, omul a promis banii, dar l-a denuntat pe medic. El a fost retinut pentru 24 de ore. (Violeta Fotache)

BUCURESTI - Talhari de masini retinuti
O grupare formata din patru tineri bucuresteni care au jefuit in toamna anului trecut 39 de masini aflate in trafic, din care au furat bunuri de 90.000 RON, a fost anihilata de politisti. Trei dintre hoti au fost retinuti in urma unor perchezitii, iar pentru al patrulea, plecat din tara, s-a cerut emiterea unui mandat de arestare in lipsa. Potrivit Politiei Capitalei, atacatorii actionau seara, iar victimele erau de cele mai multe ori femei singure. Hotii spargeau geamul din dreapta al masinii si furau posetele sau alte obiecte lasate pe scaunul pasagerului. (Lucian Florea)

ALPINISM - Un roman deasupra Americii
Ciprian Aldea, de 27 de ani, membru al formatiei Salvamont Busteni, a atins cel mai inalt varf din cele doua Americi, Aconcagua (6.960 m), in conditii meteo nefavorabile. Alpinistul a fost nevoit sa parcurga solitar ultima parte a traseului, dincolo de tabara superioara amplasata la 5.800 m, pentru ca partenerul sau s-a simtit rau. Cei doi se afla in prezent in orasul argentinian Mendoza, urmand sa soseasca in Romania la 22 februarie, dar pana atunci intentioneaza sa escaladeze un al doilea varf din regiune, Ameghino (5.580 m). (D.C.)

PUBLICATII RETRASE - Editurile, la control
OPC a verificat editarea de publicatii scolare care au ca subiect testarea nationala. Au fost gasite nereguli la Editura SIGMA, fiind oprite: "Testare Nationala 2007" - matematica si limba si literatura romana, "Bacalaureat 2007" - matematica. Nici editura Editura Corint Serv SRL nu a stat mai bine, fiindu-i retrase sase titluri: "Geografie BAC. 2007", "Limba Franceza - BAC - 2007", "Limba si literatura romana, Testare nationala 2007", "Matematica, Testare nationala 2007", "Limba si literatura romana pentru gimnaziu - Testare nationala 2007", "Geografie, Testare nationala 2007".

ORADEA - Contrabanda de 700.000 de euro
O retea de contrabandisti de tigari a fost anihilata de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate. Cei 11 membri ai gruparii s-au aflat inca de anul trecut in vizorul anchetatorilor din Oradea. Ei sunt acuzati de contrabanda cu 10.777 cartuse de tigari si 432 kilograme de cafea boabe, din magazinele duty-free desfiintate de la granita cu Ungaria. Contrabandistii depozitasera intr-o casa din Homorog 83.180 pachete de tigari. Valoarea totala a capturii se ridica la peste 700.000 de euro. (Teodora Ivan)

TVR - Cod de conduita dupa model BBC
Postul public de televiziune a elaborat un Cod de conduita prin care cere angajatilor sa nu isi mai exprime public opiniile personale in legatura cu probleme controversate. Codul a fost elaborat dupa modelul de la BBC. (A.V.)

Alex Micsik/ROMPRES

MITING BISERICESC. Aproximativ 150 de clerici catolici au protestat in fata Guvernului si la Palatul Cotroceni fata de continuarea lucrarilor la imobilul Cathedral Plaza langa Catedrala Sf. Iosif. O delegatie a depus un memoriu, cerand presedintelui Basescu sa intervina. Manifestantii au purtat pancarte pe care scria: "Salvati valorile Romaniei".
×
Subiecte în articol: observator