x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

06 Ian 2007   •   00:00
16:48 - AMENZI
ENERGIE ELECTRICA. Numarul localitatilor cu probleme in alimentarea cu electricitate era de 214, fata de peste 800 in ziua precedenta.
BUCURESTI. Comerciantii care nu notifica primariile ca practica reduceri la stocuri risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei.
16:53 - UMANITAR
ORDIN. O aeronava militara de tip AN 26 a adus un nou-nascut din Baia Mare pana la Aeroportul Militar Otopeni, de unde acesta a fost preluat si transportat la un spital de pediatrie din Capitala. La bordul avionului se afla o echipa SMURD, care asigura asistenta de specialitate pe timpul transportului.
SCHIMB. Peste 700 de persoane care mai au bani vechi prin buzunare s-au inghesuit la ghiseele BNR pentru a-i schimba in RON. Pana acum, cea mai mare suma schimbata in noua moneda este de 400 de milioane ROL.
In prezent, pe piata se mai afla in circulatie sub 2% din leii vechi.

GATA CU VACANTA - Elevii revin de luni la cursuri
Vacanta de iarna este pe sfarsite, de luni elevii revenind in salile de curs, dar numai pana la 2 februarie, cand se incheie semestrul intai si este programata o noua vacanta de o saptamana. Semestrul al doilea incepe la 12 februarie si se incheie la 15 iunie.

DOSARUL TAIZE - Declaratii noi de la Targu-Mures
Procurorii mureseni au transmis anchetatorilor francezi declaratia staretei Manastirii "Sfanta Cruce" din Stanceni, maicuta carmelita Eliane Poirot, in dosarul asasinatului de la Taize. Francezii au solicitat sprijinul autoritatilor romane pentru audierea maicutei Poirot, dupa ce aceasta a primit de la Luminita Solcan (foto) o scrisoare. In 2005, Luminita Solcan, din Iasi, l-a ucis pe fondatorul comunitatii ecumenice de la Taize-Franta, parintele Roger.

GALATI - Copil sufocat cu o suzeta
O fetita de 8 ani din localitatea galateana Umbraresti a murit asfixiata dupa ce a inghitit mai multe accesorii din plastic de la papusa cu care se juca. Micuta Andreea Melisa a inghitit suzeta si pantofiorii papusii chiar sub privirile bunicii in grija careia ramasese. Batrana vorbea la telefon cu mama micutei, plecata in Spania. Medicii au dus-o pe fetita la Spitalul din Ivesti, dar ea nu a mai putut fi salvata. (Daniel Mihalascu)

SIBIU - Biserica de gheata, inaugurata astazi
Prima biserica de gheata din Romania va fi inaugurata astazi, de Boboteaza, la Balea Lac, in judetul Sibiu, cand va sluji un sobor de preoti de la mai multe culte, a declarat ieri constructorul locasului, Arnold Klingeis, transmite Rompres. "Este nu doar prima biserica de gheata din Romania, ci mai ales prima biserica ecumenica. Aici vor sluji preoti de la toate cultele, speram si de la cel ortodox", a precizat Arnold Klingeis.

VASLUI - Oamenii, in strada din cauza energiei
Zeci de persoane din comuna vasluiana Albesti au protestat ieri in fata primariei, nemultumiti de faptul ca de mai bine de 48 de ore au ramas cu locuintele in bezna. Prin manifestul lor, oamenii au solicitat autoritatilor locale rezolvarea cat mai urgenta a problemei realimentarii cu energie electrica a celor peste 200 de case ramase fara curent inca de la 3 ianuarie din cauza intemperiilor vremii. Pentru calmarea manifestantilor, primarul comunei a apelat la politia din comuna. (A.I.)

"SPIONAJ" - Seres "i-a incurcat" pe judecatori
Recenta invinuire a fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, a blocat ieri la Curtea de Apel Bucuresti judecarea cererilor de eliberare facute de doi din cei patru arestati in dosarul "Spionaj si tradare". Potrivit legii, dosarele in care sunt acuzati ministri atrag competenta exclusiva a instantei supreme. Astfel, cererea de revocare a incarcerarii lui Dorinel Mucea a fost trimisa deja la ICCJ, iar, in cazul contestatiei lui Vadim Benyatov Don, judecatorul se va pronunta peste doua zile.

CAZUL MIHAILESTI - Sentinta, contestata in corpore
Familiile indoliate dupa explozia de la Mihailesti, politistul supravietuitor, firme de asigurari si Petrom au contestat decizia Judecatoriei Focsani, care i-a condamnat la 4 ani de inchisoare pe cei trei responsabili cu transportul camionului cu azotat de amoniu. Patronul Companiei Ney Transport, Ionel Neagoe, administratorul Mihtrans, Mihai Guna, si fostul director al Doljchim Craiova, Ion Gherghe, au mai fost obligati sa plateasca, in solidar cu firmele, despagubiri de 3,2 milioane RON si 430.000 de euro. Si societatile respective, dar si cei trei condamnati, au formulat apel. (M.B.)

ALCOOL/BOTOSANI - Seful politiei propune prohibitia
Comisarul-sef Dan Rosu, sefu Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), propune autoritatilor locale sa adopte masuri pentru diminuarea consumului de alcool. Seful politiei sustine ca aproape toate infractiunile din ultimele trei saptamani s-au produs pe fondul consumului de bauturi alcoolice. (Razvan Constantin)

CONSTANTA - Avarie la reteaua de termoficare
Constantenii au fost lipsiti toata ziua de ieri de apa calda si caldura din cauza unei avarii de pe o conducta principala, care s-a fisurat din cauza uzurii. Desi remedierea avariei mai putea fi amanata, conducerea societatii a profitat de temperaturile ridicate de afara, care au ajuns pana la 7 grade Celsius. (E.S.)

SIGURANTA - Recomandari de la Politia Rutiera
Directia Politiei Rutiere recomanda soferilor sa se informeze temeinic inainte de a pleca la drum, deoarece se circula in conditii de iarna. Pentru a evita producerea accidentelor, echipati-va autovehiculul cu anvelope corespunzatoare cu profil de iarna, adaptati permanent viteza la conditiile de drum si trafic, circulati cu viteza redusa.

BATRANI INSELATI - Metoda "rude in strainatate"
Politistii bucuresteni incearca sa prinda patru grupuri de infractori care au inselat 16 batrani pretextand ca ii vor ajuta sa primeasca pachetele trimise de rudele din strainatate. Escrocii contacteaza victimele si, sub pretextul ca le-au adus colete, le cer diverse sume de bani pentru pretinse taxe vamale. Ca sa castige increderea batanilor, infractorii lasa garantie bijuterii de culoare galbena sau valuta iesita din circulatie.

MODERNIZARE - Trafic inchis la Eroii Revolutiei
Lucrarile de modernizare a Pietei Eroii Revolutiei si de construire a unui pasaj pietonal subteran vor incepe peste doua zile. De pe 8 ianuarie traficul general in zona va fi interzis pe doua benzi de circulatie, cele de langa liniile de tramvai. Termenul de finalizare a lucrarilor este prevazut pentru sfarsitul lunii aprilie 2008.

8 MILIOANE EURO - Palatul Stirbey a fost vandut
Palatul Stirbey, situat intr-o zona impadurita de langa Buftea, a fost recent vandut cu suma de 8 milioane de euro. Cladirea construita in 1864 si terenul aferent, de 24 de hectare, au fost instrainate de mostenitorii domnitorului Barbu Stirbey, care au reintrat anul trecut in posesia palatului. Printre potentialii cumparatori s-a aflat si Ministerul Culturii, care s-a retras insa din cauza pretului ridicat.Foto: prof. dr. arh. Sorin Vasilescu


Stefan Ciocan/ROMPRES
CONSTANTA. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a savarsit ieri Taina Sfintirii Aghiasmei celei Mari, la Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel, din Constanta, ce va fi imbuteliata in 17.000 de recipiente din plastic pentru a fi oferite credinciosilor de Praznicul Bobotezei. Butoaiele pentru sfintit au fost umplute cu ajutorul pompierilor. (Emilia Sava)
×
Subiecte în articol: observator