x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

04 Ian 2007   •   00:00
16:03 - COLIND FATAL
VASLUI. Un adolescent din Negresti a murit dupa ce in noaptea de Revelion a fost victima unei incaierari intre doua grupuri de colindatori.
SIBIU. O cabana din apropierea Avrigului a fost distrusa in totalitate de un incendiu cauzat de o defectiune a hornului.
16:08 - INCIDENT
OTOPENI. Un avion Boeing 737 al Companiei Lufthansa, care urma sa efectueze ieri, cu 103 pasageri la bord, un zbor pe ruta Bucuresti - SUA, a fost oprit pe Aeroportul Henri Coanda din cauza unor probleme tehnice. Unii pasageri vor fi imbarcati in alte aeronave, iar altii ar putea innopta la Bucuresti.
BISTRITA. Doi turisti din Bistrita-Nasaud, sot si sotie, au cazut ieri cu un ATV intr-o prapastie de 50 de metri din Muntii Suhardului. Ei au fost gasiti de salvamontisti in urma unui apel de urgenta primit la serviciul 112. Barbatul, ranit la coloana vertebrala, a fost preluat de o ambulanta si dus la spital.

CAZUL "VLAD" - SPP a fost invins in justitie
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat definitiv si irevocabil, la sfarsitul anului trecut, anularea ordinului de trecere in rezerva si fara drept de pensie, semnat in octombrie 2005 de fostul director al Serviciului de Paza si Protectie, Gabriel Naghi, in cazul colonelului SPP Vlad Dumitru. Acesta, impreuna cu adjunctul sau, Razvan Balaji, fusesera retrasi abuziv, inainte de termenul contractual, din misiunea externa pe langa ONU, in Sudan, desi primisera aprecieri si calificativul exceptional. Ulterior, colonelul Vlad Dumitru a primit si medalia Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Anan. (Razvan Belciuganu)

FILATELIE - Romania in Uniunea Europeana
Cu ocazia intrarii Romaniei in marea familie a Europei, Romfilatelia, societatea specializata in editarea si comercializarea marcilor postale romanesti, a introdus in circulatie emisiunea de timbre Romania in Uniunea Europeana. Timbrul emisiunii, cu valoarea nominala de 2,20 lei, reproduce o macheta grafica ce reuneste un simbol al vechimii, trainiciei si stabilitatii poporului roman - Sfinxul din Bucegi - cu insemnele steagului Uniunii Europene si inscrisul istoric 1 ianuarie 2007.

FINANTE - Prima plata catre UE
Ministerul Finantelor a platit deja contributia pe luna ianuarie catre bugetul Uniunii Europene, 76 de milioane de euro, echivalentul a 254,82 milioane de lei. "Plata se va face in prima zi a fiecarei luni, asa ca azi (ieri - n.r.) am achitat prima contributie a Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Toate sistemele au functionat bine", a declarat ministrul Sebastian Vladescu, citat de Mediafax. El a adaugat ca tot in ianuarie tara noastra va primi de la Uniunea Europeana echivalentul a 89,8 milioane de lei. (Daniela Ivan)

MEDIA - Razvan Mitroi revine la stirile Antenei
Razvan Mitroi este, de la 1 ianuarie a.c., Project Manager la Departamentul stiri de la Antena 1 si Antena 3. Mitroi revine la proiectul la a carui lansare a contribuit in vara anului 2005 si se va ocupa de dezvoltarea editoriala a celor doua posturi. Razvan Mitroi se va implica si in proiectul de extindere a stirilor Antenei in zona de new media. "Am sentimentul ca m-am intors acasa. Regasesc presa de continut la Antena 3, unde de fapt am si ramas permanent conectat", a declarat Mitroi. (Ramona Draghici)

INDICI - Recorduri absolute la Bursa de Valori
Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au atins noi maxime "ale tuturor timpurilor" in prima sedinta din istoria europeana a institutiei. Indicele BET-C al tuturor actiunilor cotate si indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, au urcat ieri in proportii rar intalnite la marile burse ale lumii, cu 5%, respectiv 8,6% pana la 5.278, respectiv 68.440 puncte. Indicele BET al celor mai atractive zece titluri a avansat cu 4,96%. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la un nivel remarcabil, de 96 milioane lei (28 milioane euro). (A.N. Ionescu)

TABARA SANTA - Turistii blocati, salvati aseara
Echipe de interventie au reusit aseara, in jurul orei 20:00, sa ajunga la cabana din tabara Santa, aflata in apropierea localitatii sibiene Paltinis, unde 42 de persoane, intre care 14 copii (cu varste intre 2 si 12 ani), stateau de dimineata, fara hrana, in frig si fara energie electrica, din cauza drumului forestier blocat de zapada care a ajuns la un metru si jumatate.

SUCEAVA - OPC-ul a intervenit de Revelion
Mai multi turisti din Bucuresti, Covasna si Vaslui care aveau bilete pentru petrecerea Revelionului la Hotelul Suhard din Vatra Dornei au reclamat la OPC Suceava conditiile de cazare si au recuperat banii, petrecandu-si Revelionul la un alt hotel din statiune.

ENERGIE - Hidroelectrica vrea "mori de vant"
Hidroelectrica va produce electricitate si cu centrale eoliene, urmand sa comande un studiu pentru identificarea zonelor cu potential, potrivit directorului general al companiei, Traian Oprea. Studiul are ca termen de finalizare cel tarziu sfarsitul lunii octombrie. Oprea nu a dezvaluit regiunile vizate, dar mari companii din domeniu (Enel, Iberdrola, Electrica), si altele mai mici, s-au aratat interesate pentru zona litoralului, nordul Dobrogei si pentru nordul Moldovei. (A.N. Ionescu)

GALATI - Copil de 1 an, oparit cu mamaliga
Un copil de un an si doua luni a ajuns in stare grava la Spitalul de Urgenta Galati din cauza arsurilor provocate de un leac babesc aplicat de mama sa. Pentru ca a observat ca bebelusului nu-i trece raceala, tanara mama a preparat o mamaliga fierbinte, pe care a pus-o direct pe pielea copilului. Medicii galateni sustin ca starea copilului este destul de grava din cauza arsurilor de gradul II si III provocate de tratamentul empiric. DPC a demarat o ancheta proprie, pentru a stabili gradul de vinovatie pe care il poarta mama copilului. (Daniel Mihalascu)

DPC BUZAU - Descindere la Ramnicelu
Autoritatile de la Protectia Copilului din Buzau au fost nevoite ieri sa intervina cu "mascatii" pentru a ridica o fetita de 12 ani, provenita dintr-o familie de romi din Ramnicelu. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a obtinut o ordonanta presedintiala pentru a interna fata insarcinata in luna a 9-a intr-un centru specializat. Minora a fost internata aseara la Maternitatea Buzau. Tot ieri, reprezentantii DGASPC au vrut sa ridice o alta fata, din aceeasi comuna, insa aceasta nu a fost de gasit acasa. Parintii ei s-au angajat in scris ca o vor preda astazi. (Mihai Bunaziua)


Darius Mitrache/MEDIAFAX
CRAIOVA. Un detasament de militari din batalioanele "Scorpionilor rosii" si "Scorpionilor negri" se pregatesc la Craiova pentru misiunea in Irak. Cariera militara ca soldat voluntar este o optiune noua pe piata fortei de munca, aparuta ca urmare a faptului ca Armata Romaniei a trecut de la 1 ianuarie 2007 la serviciul militar pe baza de voluntariat in timp de pace.
×
Subiecte în articol: observator